הודעה על הריון
הודעה על הריון לפני קבלה לעבודה
מועמדת לעבודה לא נדרשת להודיע למעסיק פוטנציאלי על היותה בהריון. מעסיק פוטנציאלי אינו רשאי להפנות למועמדת שאלות בנושא זה.
מתי צריך להודיע למעסיק על הריון
עובדת צריכה להודיע למעסיק על היותה בהריון, לכל המאוחר, בחודש החמישי להריון.
עם זאת, עובדת צריכה להודיע למעסיק על היותה בהריון, תוך עשרה ימים מהיום בו נודע לה על ההריון, ולצרף להודעה אישור רפואי בדבר ההריון, אם היא עובדת בתנאים הבאים:
- בחשיפה לחומרים העשויים להזיק לה או לעובר, שנקבעו בתקנות עבודת נשים ובתקנות בטיחות בעבודה
- בקרבה למקור חום העשוי להעלות את חום גופה מעל ל-38.5 מעלות צלזיוס למשך 4 שעות רצופות.
הגבלות בדבר תנאי העבודה במהלך הריון
הגבלת עבודה בסביבת מקור חום, חומרים מסוכנים או קרינה
מרגע שנודע למעסיק כי העובדת בהריון, הוא אינו רשאי להעסיקה בקרבה למקור חום, בחשיפה לחומרים המפורטים בתקנות עבודת נשים ובתקנות הבטיחות בעבודה, וכן בחשיפה לקרינה מייננת ולזיהום רדיואקטיבי ברמה העולה על הרמה הקבועה בתקנות.
הגבלת עבודה בשעות נוספות, בלילה ובמנוחה השבועית
החל מהחודש החמישי להיריון ואילך, חל איסור להעסיק עובדת בהיריון:
- בשעות נוספות וכן ביום מנוחה שבועי, אלא אם כן העובדת הסכימה בכתב לעבוד בשעות נוספות או ביום מנוחה שבועי, וכן מסרה למעסיק אישור רפואי לפיו אין מניעה להעסיקה כאמור.
- בשעות הלילה, אם העובדת הודיעה למעסיק בכתב שאין היא מסכימה לעבוד בשעות הלילה.
היעדרות מהעבודה בתקופת ההריון
היעדרות לצורך בדיקות ופיקוח רפואי
עובדת רשאית להיעדר מעבודתה, בכפוף להצגת אישור רפואי, לצורך פיקוח רפואי ובדיקות רפואיות שגרתיות הקשורות בהיריון, בלא ששעות ההיעדרות ינוכו משכרה.
עובדת המועסקת בשבוע עבודה מלא רשאית להיעדר עד 40 שעות במהלך ההיריון, אם היא מועסקת בשבוע עבודה מלא יותר מ-4 שעות ביום, ועד 20 שעות במהלך ההיריון, אם היא מועסקת בשבוע עבודה פחות מ-4 שעות ביום.
היעדרות עקב הפלה
עובדת שהפילה רשאית להיעדר מעבודתה במשך שבוע ימים לאחר ההפלה.
אישר רופא שהמצב הרפואי עקב ההפלה מחייב היעדרות ממושכת יותר, זכאית העובדת להיעדר מעבודתה למשך התקופה הקבועה באישור הרפואי – עד שישה שבועות לאחר ההפלה.
היעדרות מהעבודה, בנסיבות אלה, מוכרת כהיעדרות מפאת מחלה.
הגבלת פיטורים – אין לפטר עובדת בתקופה היעדרות עקב הפלה, או לפגוע בהיקף המשרה או בהכנסה של העובדת, אלא אם ניתן לפיטורים היתר ממשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. איסור הפיטורים חל גם על אי חידוש חוזה עבודה.
היעדרות עקב שמירת היריון
עובדת רשאית להיעדר מעבודתה בחודשי ההיריון, אם רופא אישר בכתב כי מצבה הרפואי לרגל ההיריון מחייב זאת.
היעדרות מהעבודה בנסיבות אלה, מוכרת כהיעדרות מפאת מחלה. עובדת שנעדרה מעבודתה עקב שמירת הריון, זכאית לדמי מחלה בכפוף לתנאי הזכאות לדמי מחלה. זאת בתנאי שהעובדת אינה זכאית לגמלה לשמירת היריון מהמוסד לביטוח הלאומי, או לתשלום עקב שמירת ההיריון מכוח דין אחר, כגון: מכח חוזה העבודה, או הוראות הסכם קיבוצי.
היעדרות עקב שמירת הריון לא פוגעת בזכויות התלויות בוותק של העובדת אצל המעסיק, כגון פיצויי פיטורים או תוספת וותק.
הפרשות לקופת גמל במהלך תקופת היעדרות מפאת שמירת היריון
על המעסיק להמשיך ולהעביר תשלומים לקופת גמל בעד התקופה שבעדה העובדת זכאית לגמלה לשמירת הריון, אם מתקיימים כל התנאים הבאים:
- העובדת עבדה אצל אותו מעסיק שישה חודשים לפני תחילת ההיריון.
- המעסיק והעובדת, או המעסיק לבדו, שילמו תשלומים לקופת הגמל קודם לכן.
- העובדת שילמה לקופת הגמל בעד תקופת הזכאות לגמלה לשמירת הריון, את התשלומים החלים עליה, ככל שהם חלים.
היעדרות עקב סיכון הכרוך בעבודה
עובדת רשאית להיעדר מעבודתה בחודשי ההיריון, אם המעסיק לא מצא עבורה עבודה חלופית מתאימה, ומתקיים אחד מאלה:
- רופא אישר בכתב כי סוג העבודה, מקום העבודה, או אופן ביצוע העבודה מסכנים את העובר או את העובדת בשל היותה בהיריון.
- נבצר מהעובדת לבצע את עבודתה, בשל סוג העבודה, מקום העבודה, או אופן ביצוע העבודה.
היעדרות עקב סיכון הכרוך בעבודה, כמוה כחופשה ללא תשלום.
היעדרות עקב סיכון הכרוך בעבודה לא פוגעת בזכויות התלויות בוותק של העובדת אצל המעסיק, כגון פיצויי פיטורים או תוספת וותק. גם בנסיבות אלה עשויה העובדת להיות זכאית לגמלה לשמירת היריון.
הגבלת פיטורים והרעת תנאים
מעסיק אינו רשאי לפטר עובדת בהיריון, או לפגוע בהיקף המשרה או בהכנסה של עובדת בהריון, אשר עבדה אצלו או באותו מקום עבודה ששה חודשים לפחות, אלא אם ניתן היתר לפיטורים על ידי משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים. זאת בין אם מדובר בעובדת קבועה, ארעית, או זמנית.
אם עובדת בהיריון פוטרה בלא שניתן למעסיק היתר ממשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים, פיטוריה בטלים, בין אם המעסיק ידע על ההיריון ובין אם לאו, והעובדת זכאית לחזור לעבודתה.
כלל זה נכון גם לגבי אי חידוש חוזה עבודה, שהגיע לסיומו במהלך תקופת ההיריון.
עובדת המועסקת על ידי קבלן כח אדם
איסור הפיטורים חל על קבלן כח האדם, והמעסיק בפועל אינו רשאי לגרום לפיטורי העובדת, אלא אם ניתן היתר לפיטורים על ידי משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
על מנת לקבל היתר, נדרש להוכיח שהפיטורים אינם בקשר להיריון. לצורך קבלת ההיתר, הן על קבלן כח האדם והן על המעסיק בפועל לפנות בבקשה למשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ועליהם להוכיח שהפיטורים אינם בקשר להיריון.
חשוב לציין:
- רואים כפיטורים של עובדת בהיריון גם הפסקת זמנית של ההעסקה על ידי קבלן כח האדם.
- ההיתר ממשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים אמנם לא נדרש כאשר מדובר בפיטורי עובדת בהריון שעבדה פחות מששה חודשים אצל אותו מעסיק או מקום עבודה. עם זאת, עובדת שפוטרה בהיותה בהיריון יכולה לפנות לבית הדין לעבודה בבקשה לקבלת סעד, בהסתמך על הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, האוסר על מעסיק להפלות בין עובדיו, בין היתר, מחמת היריון.
היעדרות עובד עקב הריון של בת זוגו
עובד רשאי לזקוף עד שבעה ימי היעדרות מעבודה בשנה, על חשבון ימי מחלה שנצברו לזכותו, בשל טיפולים או בדיקות הקשורים להיריון של בת זוגו, אם היעדרות העובד מעבודתו היא לצורך ליווי בת הזוג:
- לטיפולים או בדיקות הקשורים להיריון, שכרוך בהם סיכון לחיי בת הזוג או העובר; במקרה של הפלה, רשאי העובד לזקוף על חשבון ימי מחלה, גם עד 24 שעות מתום ביצוע ההפלה.
- לטיפולים או בדיקות הקשורים להיריון, אם בת הזוג תלויה בעזרת הזולת בביצוע הבדיקות או הטיפולים, אף אם אין בהם סיכון לחיי בת הזוג או העובר.
עובד המבקש לזקוף ימי היעדרות אלה על חשבון ימי מחלה, נדרש להודיע על כך למעסיק על גבי הצהרה בנוסח הקבוע בתקנות, בצירוף אישור של הרופא המטפל בבת הזוג בדבר הטיפולים או הבדיקות הקשורים להיריון ומועדיהם.
עוד מאמרים
תקנות חדשות למעסיקים לשנת 2024: מה השתנה?
עדכונים בדיני העבודה לשנת 2024 שנת 2024 הביאה עמה חידושים משמעותיים בדיני העבודה בישראל. התקנות והחוקים החדשים מבקשים לשפר את ההגנה על זכויות העובדים ולספק
אחריות מעסיקים במיקור חוץ: מה כדאי לדעת?
מבוא: עליית מיקור החוץ והמשמעות למעסיקים הסברים על האחריות המשפטית והמוסרית של מעסיקים בעבודה עם קבלני כוח אדם.בעידן המודרני, מיקור חוץ הפך לכלי מרכזי לניהול
פסיקות משמעותיות בדיני עבודה מהשנים האחרונות: סקירה והשלכות
דיני עבודה הם התחום המשפטי שמסדיר את יחסי העבודה בין מעסיקים לעובדים. בשנים האחרונות, מערכת המשפט בישראל עסקה במקרים רבים שהשפיעו על זכויות העובדים והמעסיקים
זכויות נשים בעבודה: חופשת לידה, פיטורים בהריון ועוד – מדריך מקיף
חשיבות ההגנה על זכויות נשים במקום העבודהזכויות נשים בעבודה נועדו להבטיח שוויון הזדמנויות והגנה מתאימה על נשים במקומות עבודה, תוך התחשבות בצרכים הייחודיים של נשים,
מדריך לקביעת יחסי עובד-מעביד לפי פסיקות בית הדין לעבודה.
יחסי עובד-מעביד הם אחת הסוגיות המרכזיות בדיני העבודה. קיומם של יחסים אלו משפיע על זכויות וחובות הצדדים, לרבות שכר, ביטוח לאומי, פנסיה וזכויות נוספות. לא
עדכוני פסיקה וחקיקה נובמבר 2024
עדכוני פסיקה וחקיקה לקוחות נכבדים, להלן עדכוני פסיקה וחקיקה מהחודש החולף. עב"ל 809-07-23 – מיכל דרור נ' המוסד לביטוח לאומי האם כל פגיעה שהתרחשה בעת