שאלות כלליות
פנסיה – כמה כדאי לחסוך?
שיפור בתנאי החיים והבריאות גורמים לעלייה מתמדת בגיל התמותה. כיום, צפוי אדם לחיות בממוצע עוד 20 שנה לאחר גיל הפרישה. אם לוקחים בחשבון שהמשכורת הממוצעת במשק כיום היא כ-10,000 ש״ח ברוטו, כדי לשמר את רמת החיים מלפני הפרישה מומלץ, לכל הפחות, שסכום החיסכון יגיע לכ-8000 ש״ח בחודש.
פנסיה – מהם אפיקי החיסכון?
נכון להיום, קיימים שלושה אפיקי חיסכון לפנסיה: קרן פנסיה, קופת גמל וביטוח מנהלים. מכיוון שהמדינה מעודדת חיסכון לפנסיה, קיימות הטבות מס לחיסכון פנסיוני אל מול חיסכון רגיל.
קרן פנסיה היא קצבה חודשית אשר המבוטח יקבל עד יום מותו ושאריו ימשיכו לקבל אחרי פטירתו. קרן פנסיה כוללת גם קצבה חודשית במקרה של נכות או מוות.
זהו אפיק פופולארי בזכות דמי ניהול נמוכים אשר ניתן להתמקח עליהם. החיסרון המרכזי הוא שקרן הפנסיה מבוססת על סך כל המבוטחים בקרן אשר בפועל משמשים ערבים זה לזה.
כיום קיים אפיק של קופת גמל להשקעה, אשר מאפשר הפקדה של סכומים שנתיים גדולים פעם בשנה, ומשיכתם לאחר גיל 60 עם פטור מלא ממס.
ביטוח מנהלים הוא אפיק אשר מותנה בבדיקות רפואיות. ביטוח מנהלים הוא חוזה, כך שבניגוד לאפיקים האחרים, אין באפשרות חברות הביטוח לשנות את התנאים. בביטוח מנהלים חברת הביטוח נושאת בסיכון ומבטחת את הכספים כך שאין סיכון עבור המבוטחים, וכולם יכולים למשוך את כספי הפנסיה בו זמנית.
מהם תחומי האחריות של מנהל משאבי אנוש?
מנהל משאבי האנוש אחראי על גיוס העובדים הטובים ביותר והמתאימים ביותר לארגון. מנהל משאבי האנוש שומר על תקשורת טובה בתוך הארגון, בין אם ישירות מול העובדים, דהיינו, יצירת דיאלוג ודלת פתוחה, ובין העובדים לבין עצמם והמנהלים שלהם. מנהל משאבי האנוש אחראי על רווחת העובדים, כולל ניהול המשכורות, החופשות, ולגלות בקיאות בדיני עבודה במידת הצורך כך שהוא יכול לספק מענה כולל גם בתחומים שבין העובדים למערכת וגם של דרישות המערכת מול העובדים. מנהל משאבי אנוש הוא חלק מההתפתחות ההירארכית בכל חברה, כמו גם הגורם המאזן את צרכי המערכת מול צרכי העובדים.
מה עלול לנפח את הוצאות השכר?
זה נכון ששכר הבסיס שמוסכם בין העובד למעסיק הוא נתון קבוע, אלא שהוצאות שכר הן דבר דינמי, ותלוי בגורמים אשר יכולים להשתנות במשך חוזה ההעסקה.
התנהלות העובד בעסק היא עוד נדבך אשר יכול להשפיע באופן עקיף על הוצאות השכר ומשקף את המנטליות של העסק ואופן ניהולו.
בקרה על התנהלות זו יכולה לאפשר איתור וסגירת חורים אשר מעלים את הוצאות העסק על השכר.
מהו חשב שכר?
חשב שכר מעניק מענה כולל לצרכיו של עסק בתחום חישוב השכר לעובדים הכולל הפרשות פנסיוניות, התנהלות מול ביטוח לאומי, הפרשות שכר לביטוחים, ועוד.
בעולם העסקים הדינמי והמשתנה של היום, עסקים קטנים וגדולים נעזרים בשירותיו של חשב שכר כדי לבצע אופטימיזציה של הוצאות השכר ולדאוג שהעובד מקבל את מלוא זכויותיו ושחישוב השכר ונגזרותיו נעשים על פי חוק.
מהם תחומי האחריות של חשב השכר?
חשב השכר אחראי על כל תחום המשכורות, החל מחישובן, הכנתן וניהול ביצוען. חשב השכר מעודכן בתיק הפנסיוני של כל עובד ודואג להפרשות הפנסיוניות השוטפות, כמו גם הסוציאליות, כמקובל על פי חוק.
כמו כן, חשב השכר אחראי על ניהול ההפרשות מול ביטוח לאומי ומתנהל מול המוסד ככל שיידרש בנושא השכר. חשב השכר מגיש טפסים תקופתיים למס הכנסה. כמו כן, הוא מפיק עבור החברה דוחות הקשורים לניהול פיננסי, אשר הכרחיים לעסק ותורמים להתנהלותו התקינה.
מדוע חשב שכר יכול לעשות הבדל משמעותי בהוצאות של עסק?
תחום חישוב הוצאות העובד אינו אפור אך הוא מורכב מאלפי פרטים קטנים ודקויות של החוק. חשב שכר יכול לחסוך לעסק אלפי שקלים מכיוון שהוא מכיר את החוק ויודע לנהל את סך כל השכר המשולם לעובדים כך שהוא גם עומד בכל תנאיו של החוק וגם יכול להתריע מראש במידה והעסק אינו עומד בקריטריוני שכר מסויימים.
הגשה של טפסים בזמן ומניעת קנסות ובדיקות, התראה על ניהול פיננסי מסוכן ועוד, הן התנהלויות חכמות אשר יתרמו לניהול נכון של העסק.
בקרת שכר – מה חשוב לדעת?
שכר העבודה מהווה חלק משמעותי מההוצאות להן נדרש כל בית עסק בכל סדר גודל, ולכן, קיימת חשיבות רבה לקיומה של בקרת שכר חיצונית.
באמצעותה ניתן לייעל את תחום השכר ולהפחית עלויות שכר מיותרות שמקורן בטעויות ו/או דיווחי נוכחות מוטעים המועברים למערכות האחראיות על הנפקת תלושי שכר לעובדים. חשוב לציין שתחום בקרת השכר הינו דו-קוטבי, והוא מיועד גם לבעלי עסקים, חברות וארגונים המעוניינים לייעל את נושא השכר וגם לציבור המועסקים (שכירים) המעוניינים לבצע בדיקות שונות בנוגע לשכר עבודתם.
בקרת שכר הינו תחום שירות מקצועי המיושם על ידי חברות מובילות בתחום המספקות מענה מקצועי ומורחב בתחום השכר. שירותיהן של חברות אלו, מסייע לבעלי עסקים, בעלי חברות וארגונים, לפעול בדרך המיטיבה ביותר בכל הנוגע לתחום השכר וניהול המשאב האנושי, וכל זאת תוך צמצום החשיפה לתביעות משפטיות בנושא שכר והגדלת שורת הרווח.
מה חשוב לדעת על תלוש המשכורת?
בחלק הראשון של תלוש המשכורת חייבים להופיע פרטיו האישיים של המעביד והעובד, לרבות, שם, כתובת, מצב משפחתי וכדומה. בנוסף, חלק זה כולל את הגדרות הבסיס לחישוב השכר בהתאם למתכונת העבודה: שכר חודשי, שעתי או יומי. כמו כן, בחלק זה מופיעים מרכיבי השכר ואופן חישובם וזאת בצירוף מרכיבי שכר נוספים להם זכאי העובד כגון: דמי הבראה, דמי נסיעות, דמי אחזקת רכב, תוספות ייחודיות וכדומה.
חלק שני – ניכויי חובה
בחלק השני של תלוש המשכורת, חייבים להופיע ניכוי החובה אותם ניכה המעסיק משכר העבודה, לרבות, דמי מס הכנסה,דמי ביטוח לאומי ודמי הפרשה לחיסכון פנסיוני, וזאת לצד ניכויים נוספים כגון: ניקוי קופת תגמולים, ניכוי הלוואה ו/או מקדמה במידה והעובד נטל אותן מהמעסיק, תשלומים ארגוניים כגון ועד עובדים וניכויים אישיים נוספים.
חלק שלישי – מידע על סכומים מצטברים
בחלק השלישי של תלוש המשכורת, מופיע הסכום הסופי לתשלום לאחר קיזוז מרכיבי השכר עם הניכויים. כמו כן, חלק זה כולל בתוכו מידע אודות סכומים מצטברים של מרכיבי השכר המשמשים בין היתר לצרכי בדיקת חישוב מס הכנסה שנתי, מידע על ימי מחלה, ימי חופשה נצברים, יתרות הלוואה וכדומה.
האם מותר לגבות תשלום ו/או בטחונות ממועמדים לעבודה?
מעסיקים, לשכות פרטיות וקבלני כוח אדם אינם רשאים לדרוש ממועמדים לעבודה או מעובדים תשלום כתנאי לקבלה לעבודה או לשם הבטחת הישארות העובדים בעבודה.
איסור קבלת תשלום ממועמד לעבודה
לשכה פרטית אינה רשאית לגבות, ממבקשי עבודה, במישרין או בעקיפין, תשלום תמורת השמה בעבודה.
איסור קבלת תשלום מהעובדים תמורת שירותי קבלן כח אדם
קבלני כוח אדם ומעסיקים בפועל אינם רשאי לדרוש מעובדים תשלום כלשהו או החזר הוצאות, בכל הקשור לשירותיו של קבלן כוח האדם.
איסור קבלת בטחונות מעובד
מעסיקים אינם רשאים לקבל בטחונות, מעובדים או ממועמדים לעבודה, כתנאי לקבלה לעבודה או לשם הבטחת הישארות העובד בעבודה. כלומר: חפץ, כסף או שטר שהעובדים מוסרים למעסיקים כתנאי לקבלה לעבודה או להבטחת הישארותם בעבודה וכן נכס המשועבד למטרה כאמור. זאת אף אם העובדים הסכימו למתן הבטוחה.
מעסיקים שקיבלו בטוחה מעובדים כאמור, אינם רשאים לממש אותה. מעסיקים המקבלים או מממשים בטוחה שניתנה על ידי עובדים או מועמדים לעבודה, עוברים עבירה וצפויים לעונש מאסר או קנס. אם יגישו העובדים תביעה לבית הדין לעבודה, עשוי בית הדין לחייב את המעסיקים בתשלום פיצויים לעובד.
האיסור על קבלת בטחונות מעובדים חל גם על מעסיקים בפועל לגבי עובדים המועסקים אצלם באמצעות קבלן כח אדם וכן על מזמיני שירות לגבי עובדים המעניקים להם שירות מטעמו של קבלן שירות.
האם כאשר אין הפסקה של 8 שעות בין יום עבודה למשנהו יש לראות בשעות העבודה של שני הימים / המשמרות כיום עבודה אחד ולשלם גמול שעות נוספות בהתאם?
- הזכאות לגמול שעות נוספות ניתנת כאשר העובד עבד ביום העבודה מספר שעות העולות על תחום שנקבע לכך בחוק או מכוחו. העובדה שבין יום עבודה למשנהו יש הפסקה שהיא פחות מ 8 שעות, אינה מביאה בהכרח למסקנה שהשעות של המשמרת העוקבת הן בבחינת שעות עבודה באותו "יום עבודה" של משמרת הקודמת ולכן מזכות בגמול שעות נוספות.
- נקבע כי המחוקק לא קבע סעד כספי בדמות של תשלום גמול שעות נוספות בצד הפרה של סעיף 21 לחוק הקובע כי בין יום אחד למשנהו תהא הפסקה של 8 שעות, אלא שהמחוקק קבע דרכי אכיפה להפרת הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה במישור הפלילי ובמישור המנהלי.
סעדים במקרה של אי מתן הפסקה בין יום עבודה למשנהו
- סעד מינהלי מכוח החוק להגברת אכיפה, התשע"ב 2011 – עיצום כספי עד ₪ 5,040 לעובד.
- סעד פלילי מכוח חוק שעות עבודה ומנוחה קנס (בחוק מעודכן בלירות) ו/או מאסר עד חודש אחד.
מה הגדרת החוק לגבי מסירת תנאי העבודה לעובד?
- שינוי הנובע משינוי בדין (כלומר: הוראה שבחקיקה, בהסכם קיבוצי או בצו הרחבה וכן שינוי הנובע מפסיקת בתי המשפט).
- עדכון השכר שצוין בהודעה בדבר תנאי העבודה.
- שינוי המפורט בתלוש השכר.
מהם תנאי העבודה לגבי בני נוער בחופשה?
ההוראות לעניין תנאי העבודה החלות על העובד הבוגר, חלות ככלל גם על בני נוער עובדים. זאת בכפוף להסדרים מיוחדים שנועדו להתאים את תנאי העבודה לצרכים המיוחדים של בני הנוער.
הודעה על תנאי העבודה
מעסיק חייב למסור לנער הודעה על תנאי עבודתו, לא יאוחר מ – 7 ימים מתחילת העבודה. על המעסיק למסור לנער הודעה על כל שינוי בתנאי העבודה שפורטו בהודעה, תוך 7 ימים מיום שנודע לו על השינוי.
אין להעסיק בני נוער יותר מ – 40 שעות בשבוע וכן יום עבודה לא יעלה על 8 שעות ביום ולגבי מי שמלאו לו 16 שנים, לא יעלה על 9 שעות ביום.
בכל מקרה, אסור להעסיק בני נוער יותר מ – 40 שעות בשבוע, גם אם מדובר במי שכבר מלאו לו 16 שנים.
ביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חג שהנער אינו עובד בו – אין להעסיקו יותר משבע שעות.
חשוב לציין:
הגבלת מספר שעות העבודה לא חלה על בעלי מגבלות פיזיות, נפשיות או שכליות הנמצאים במסגרות תעסוקה המופעלות על ידי ארגונים וגופים שיקומיים המיועדות לזכאים לשירותים ממשרד הרווחה והשירותים החברתיים, או מהאגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות.
מנוחה שבועית
בני נוער זכאים למנוחה שבועית של 36 שעות רצופות. על המנוחה השבועית לכלול, לגבי נער יהודי את יום השבת, ולגבי נער שאינו יהודי, את היום המקובל עליו כיום המנוחה השבועי (ימי שישי, שבת או ראשון).
חל איסור להעסיק בני נוער במהלך המנוחה השבועית.
חשוב לציין:
בשונה מההוראות החלות על עובד בוגר, האיסור להעסיק בני נוער במהלך המנוחה השבועית הוא מוחלט ולא ניתן לקבל היתר להעסקה כאמור.
הפסקות במהלך העבודה
הפסקה למנוחה וארוחה:
ביום עבודה הכולל שש שעות עבודה או יותר, נער זכאי במהלך יום עבודה להפסקה למנוחה ולארוחה של שלושת רבעי שעה או יותר, שמתוכה לפחות חצי שעה רצופה.
ביום שלפני המנוחה השבועית וביום שלפני חופשת חג, ההפסקה היא של חצי שעה לפחות.
בעת הפסקה של חצי שעה או יותר, רשאי הנער לצאת ממקום העבודה, אלא אם כן נוכחותו במקום העבודה הכרחית והמעסיק דרש מהנער להישאר במקום העבודה.
זמן ההפסקה לא נמנה על שעות העבודה ואולם אם הנער נדרש להישאר במהלכה במקום העבודה, יחשב זמן ההפסקה לחלק משעות העבודה.
הפסקה לשם שימוש בחדר שירותים
נער זכאי להפסיק את עבודתו, לצורך שימוש בחדר השירותים, בהתאם לצרכיו.
חופשה שנתית
בני נוער עובדים זכאים לחופשה שנתית ארוכה יותר מהחופשה השנתית שלה זכאי עובד בוגר.
בכל אחת מארבע השנים הראשונות לעבודה אצל אותו מעסיק, נערה ונער זכאים, לחופשה של 18 ימים קלנדרים כולל ימי מנוחה שבועית, כלומר בני נוער זכאים לחופשה בימי עבודה כדלקמן:
במקום עבודה שבו נהוג שבוע עבודה של 6 ימים – 16 ימי עבודה נטו.
במקום עבודה שבו נהוג שבוע עבודה של 5 ימים – 14 ימי עבודה נטו.
מהו גיל הפרישה כיום?
גיל הפרישה לאישה:
גיל הפרישה לאישה הוא 62. בחוק נקבע כי, לגבי נשים שנולדו מחודש מרץ 1944 ועד לחודש ינואר 1955, גיל הפרישה יעלה בהדרגה, מגיל 60 לגיל 62 בהתאם לתאריך הלידה. לפירוט העלייה המדורגת של גיל פרישה לאשה, בהתאם לתאריך הלידה:
עליה מדורגת של גיל פרישה לאשה, בהתאם לתאריך הלידה | ||||||||||||
|
גיל הפרישה לגבר הוא 67. בחוק נקבע, כי, גיל הפרישה לגבי גברים שנולדו בתקופה שמחודש מרץ 1939 ועד לחודש אפריל 1942, יעלה בהדרגה, מגיל 65 לגיל 67, בהתאם לתאריך הלידה. לפירוט העלייה המדורגת של גיל פרישה לגבר, בהתאם לתאריך הלידה:
האם זמן נסיעה לעבודה נחשב כשעות עבודה?
הילה פורת, עו"ד, משיבה:
על פי סעיף 1 לחוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א-1951, שעת עבודה היא הזמן שבו עומד העובד לרשות העבודה.
בתב"ע מא/99-2 (סלאח יוסף אלג'מאל – אל וו בע"מ), נפסק כי בעת הנסיעה לעבודה אין העובד עומד לרשות העבודה ובהעדר הסכם בין הצדדים הקובע כי זמן הנסיעה ייחשב כשעות עבודה, אין העובד זכאי לגמול שעות נוספות בגין זמן הנסיעה.
בדב"ע מד/143-3 חיים קיסר – דהן בע"מ (פד"ע כרך ט"ז 269) נפסק כי כאשר זמן הנסיעה של העובד לעבודה וממנה התארך מידי יום מן הטעם, שהיה עליו לאסוף עובדים מבתיהם, ולצורך זה לסטות סטייה של ממש מן הדרך, וכן להחזירם לבתיהם, זכאי העובד בעבור כל יום בו הסיע את העובדים, לתשלום שכר עבודה בעבור שעה אחת נוספת במשך הזמן שבו התארכה נסיעתו מעבר לזמן הנסיעה הרגיל.
בע"ב 7445/00 דטל דיאנה נ. טסנת – בדיקות תוכנה בע"מ, נדון מקרה של עובדת חברת היי טק, שעבודתה היתה כרוכה בפעילות אצל הלקוחות להם נתנה החברה את שרותיה. לצורך הנסיעות ללקוחות, העובדת השתמשה ברכב החברה ו/או בתחבורה ציבורית ו/או ברכבה הפרטי. בית הדין האזורי בחיפה קבע (ביום 26.1.2003) כי במקרה זה אין מחלוקת שהעובדת ידעה מראש שעבודתה תתבצע למעשה במקומות עבודה שונים בהם נותנת הנתבעת שירותים, וכן כי אין מחלוקת שהוצע לעובדת פיצוי בכך שתעבוד שעה אחת פחות ביום (פיצוי שלא נוצל ע"י העובדת). נפסק, כי למרות שזמן הנסיעה היומי אכן היה ארוך מעבר לסביר, אין בסיס משפטי לתביעת התשלום בגינו (יצוין כי על פסק דין זה הוגש ערעור לבית הדין הארצי, אך בהקשר לסוגיה אחרת שנידונה בו – זכאותה של העובדת לפיצויי פיטורים).
לאור האמור לעיל, נראה כי לגבי עובד שנדרש להתייצב שלא במקום עבודתו הרגיל, כי אם במקום מרוחק יותר ממקום העבודה הרגיל, ניתן לראות את ההפרש בין זמן הנסיעה הרגיל של העובד לעבודה, לבין זמן הנסיעה למקום המרוחק – כזמן שהעובד עומד לרשות העבודה ולפיכך כשעת עבודה החייבת בתשלום שכר עבודה. זאת, בהתחשב בעובדה כי לא מדובר מלכתחילה בעבודה שביצועה כרוך בנסיעות ללקוחות.
* עו"ד הילה פורת – מומחית בדיני עבודה ומנהלת אתר עולם העבודה – הפורטל למעסיקים ועובדים www.hilaporat.co.il
מהי תקופת מתן הודעה מוקדמת לפיטורים?
תקופת ההודעה המוקדמת מחושבת בהתאם לוותק שצבר העובד באותו מקום העבודה.
תקופת ההודעה המוקדמת לגבי עובד במשכורת:
עובד שצבר שנת עבודה (12 חודשים), או יותר – תקופת הודעה מוקדמת של חודש ימים.
עובד שלא צבר שנת עבודה מלאה – תקופת הודעה מוקדמת של יום עבור כל אחד מששת חודשי העבודה הראשונים ויומיים וחצי עבור כל חודש עבודה נוסף, עד לשלושה שבועות לכל היותר.
תקופת ההודעה המוקדמת לגבי עובד בשכר:
במהלך שנת העבודה הראשונה – תקופת הודעה מוקדמת של יום עבור כל חודש עבודה.
במהלך שנת העבודה השנייה – תקופת הודעה מוקדמת של 14 ימים, בתוספת יום, עבור כל שני חודשי עבודה נוספים שמעבר לשנתיים.
במהלך שנת העבודה השלישית – תקופת הודעה מוקדמת של 21 ימים, בתוספת יום, עבור כל שני חודשי עבודה, שבמהלך שנת העבודה השלישית.
לאחר שנת העבודה השלישית – תקופת הודעה מוקדמת של חודש ימים.
איך מחשבים את שיעור פיצויי הפיטורים?
עובד זכאי לפיצויי פיטורים בסכום של שכר חודשי אחד לכל שנת עבודה אצל אותו המעסיק, או באותו מקום עבודה ולחלק יחסי של השכר החודשי, בעד כל חלק של שנה שלאחר שנת עבודה.
עובד עונתי זכאי בעד חלק של שנת עבודה לפיצויי פיטורים יחסיים, אף אם תקופות עבודתו במצטבר לא מגיעות לכדי שנה.
השכר המובא בחשבון בחישוב פיצויי הפיטורים
חישוב על פי השכר האחרון:
ככלל, השכר המשמש בסיס לחישוב פיצויי פיטורים הוא השכר האחרון של העובד.
דוגמא: עובד שעבד אצל אותו מעסיק במשך 10 שנים ושכרו, במשך 9.5 שנים היה 5,000 ש"ח ובחצי השנה האחרונה לעבודתו, 5,500 ש"ח, זכאי לפיצויי פיטורים בסכום של 55,000 ש"ח.
חישוב על פי שינוי זמני בשכר:
בנסיבות בהן נקבע בהסכם קיבוצי כי שכר העובדים במקום עבודה יופחת באופן זמני, מביאים בחשבון, לצורך חישוב פיצויי הפיטורים, את השכר שקדם להפחתה.
חישוב הפחתה בשכר:
בנסיבות בהן חלה הפחתה בשכר העובד, מביאים בחשבון לגבי התקופה שקדמה להפחתה, את השכר האחרון ששולם לעובד לפני ההפחתה.
דוגמא: עובד שעבד אצל אותו מעסיק במשך 10 שנים ושכרו, במשך 9.5 שנים היה 5,000 ש"ח ובחצי השנה האחרונה לעבודתו, 4,000 ש"ח, זכאי לפיצויי פיטורים בסכום של 49,500 ש"ח, לפי החישוב שלהלן: 47,500 ש"ח
עבור 9.5 שנים (5,000 X 9.5) ו – 2,000 ש"ח עבור ששת החודשים האחרונים לעבודה (4,000 X 0.5).
מה היא תקופת ההודעה המוקדמת לפיטורים?
תקופת ההודעה המוקדמת לגבי עובד במשכורת:
עובד שצבר שנת עבודה (12 חודשים), או יותר – תקופת הודעה מוקדמת של חודש ימים.
עובד שלא צבר שנת עבודה מלאה – תקופת הודעה מוקדמת של יום עבור כל אחד מששת חודשי העבודה הראשונים ויומיים וחצי עבור כל חודש עבודה נוסף, עד לשלושה שבועות לכל היותר.
תקופת ההודעה המוקדמת לגבי עובד בשכר:
במהלך שנת העבודה הראשונה – תקופת הודעה מוקדמת של יום עבור כל חודש עבודה.
במהלך שנת העבודה השנייה – תקופת הודעה מוקדמת של 14 ימים, בתוספת יום, עבור כל שני חודשי עבודה נוספים שמעבר לשנתיים.
במהלך שנת העבודה השלישית – תקופת הודעה מוקדמת של 21 ימים, בתוספת יום, עבור כל שני חודשי עבודה, שבמהלך שנת העבודה השלישית.
לאחר שנת העבודה השלישית – תקופת הודעה מוקדמת של חודש ימים.
שנת העבודה | מספר חודשי עבודה | ימי הודעה מוקדמת |
---|---|---|
ראשונה | 1 | 1 |
2 | 2 | |
3 | 3 | |
4 | 4 | |
5 | 5 | |
6 | 6 | |
7 | 7 | |
8 | 8 | |
9 | 9 | |
10 | 10 | |
11 | 11 | |
12 | 12 | |
שנייה | 13 | 14 |
14 | 14 | |
15 | 15 | |
16 | 15 | |
17 | 16 | |
18 | 16 | |
19 | 17 | |
20 | 17 | |
21 | 18 | |
22 | 18 | |
23 | 19 | |
24 | 19 | |
שלישית | 25 | 21 |
26 | 21 | |
27 | 22 | |
28 | 22 | |
29 | 23 | |
30 | 23 | |
31 | 24 | |
32 | 24 | |
33 | 25 | |
34 | 25 | |
35 | 26 | |
36 | 26 | |
עם תום שנת העבודה השלישית | יותר מ-36 | חודש ימים |
מה היא הזכות לביטוח פנסיוני?
משנת 2008 ואילך, חלה חובה לבטח את כלל העובדים במשק, בביטוח פנסיוני, כלומר: להפריש שיעור מסוים משכר העובד ולהעבירו לגוף פנסיוני, שהעובד בחר בו. ההפרשות לגוף הפנסיוני ממומנות בחלקן על ידי המעסיק ובחלקן על ידי העובד.
האם המעסיק מחוייב לבצע שימוע לעובד טרם פיטורים?
הנמקת פיטורים והזכות לשימוע
מעסיק לא חייב לנמק, בהודעה המוקדמת, את הסיבות לפיטורים.
עם זאת, הפסיקה הכירה בחובת המעסיק לקיים "שימוע", בטרם יקבל החלטה על פיטורי העובד. כלומר: על המעסיק לתת לעובד הזדמנות נאותה, הוגנת וסבירה, להשמיע את טענותיו כנגד הכוונה לפטרו ולהתייחס לטענות המעסיק כלפיו, קודם שתתקבל החלטה לפטרו. זאת על רקע החובה לנהוג בתום לב ביחסי עבודה.
האם זמן ההפסקה ביום העבודה נחשב בשעות העבודה?
עובד הזכאי להפסקה למנוחה ולארוחה זכאי, במהלך השבוע (בימים א' עד ה'), להפסקה של שלושת רבעי שעה או יותר, שמתוכה לפחות חצי שעה רצופה, וביום שלפני המנוחה השבועית, או לפני חופשת חג, זכאי העובד להפסקה של חצי שעה לפחות.
בעת הפסקה של חצי שעה או יותר, רשאי העובד לצאת ממקום העבודה, אלא אם כן נוכחותו במקום העבודה הכרחית לתהליך העבודה או להפעלת הציוד והשימוש בו והמעסיק דרש מהעובד להישאר במקום העבודה.
זמן ההפסקה לא נמנה על שעות העבודה ואולם אם נדרש העובד להישאר במהלכה במקום העבודה, יחשב זמן ההפסקה לחלק משעות העבודה.
איך מחשבים קצובת הבראה?
הזכות לקצובת הבראה
ככלל, עובד שהשלים שנת עבודה אצל מעסיק, זכאי לקצובת הבראה. כך קובע, הסכם קיבוצי כללי בדבר קצובת הבראה החל על מרבית העובדים במגזר הפרטי.
ההסכם הקיבוצי הכללי לא חל על עובדים הזכאים לקצובת הבראה גבוהה יותר לפי הסכם עבודה אישי או הסכם קיבוצי החל בענף המשק שבו הם מועסקים, כגון: עובדי השירות הציבורי.
חשוב לציין:
- הזכות לקצובת הבראה אינה מותנית בכך שהעובד שהה בפועל בבית מלון או בבית הבראה.
- חישוב קצובת ההבראה – לפי ההסכם הקיבוצי הכללי
קצובת ההבראה שלה זכאי העובד, מחושבת לפי:
סכום דמי ההבראה ליום – סכום זה נקבע בהסכם הקיבוצי הכללי והוא מתעדכן, בהתאם לעליית מדד המחירים הכללי לצרכן. להלן סכום דמי ההבראה ליום, החל על מרבית העובדים במגזר הפרטי:
החל משנת 2014 – 378.00 ש"ח
לשנת 2013 – 374.00 ש"ח
לשנת 2012 – 371.00 ש"ח
לשנת 2011 – 365.00 ש"ח
לשנת 2010 – 351.00 ש"ח
שימו לב – בענפי משק מסוימים, זכאים עובדים לסכום גבוה יותר.
מספר הימים שעבורם העובד זכאי לדמי הבראה – מחושב בהתאם לוותק של העובד במקום העבודה, כמפורט בטבלה שלהלן:
שנות הוותק במקום העבודה | ימי דמי הבראה |
---|---|
שנה | 5 |
2 – 3 | 6 |
4 – 10 | 7 |
11 – 15 | 8 |
16 – 19 | 9 |
20 שנים ויותר | 10 |
איך מחשבים את מספר ימי החופשה השנתית שמגיעה לעובד?
הוותק בעבודה ומספר ימי החופשה השנתית
המספר המרבי של ימי החופשה בתשלום שלהם זכאי העובד, נקבע בהתאם לשנות הוותק (הקלנדריות) של העובד אצל אותו מעסיק. מספר ימי החופשה, לגבי כל שנת וותק, נקבע בהתחשב בתקופת ההעסקה במהלך השנה וכן במספר ימי העבודה בפועל במהלכה.
ההוראות לעניין מספר ימי החופשה להם זכאי העובד נקבעו בחוק וכן בצו הרחבה שפורסם בעקבות המעבר לשבוע עבודה מקוצר.
מספר ימי חופשה לפי החוק
בטבלה מטה מופיעים מספר ימי החופשה לפי החוק.
החוק נוקב במספר ימי החופשה ברוטו (כולל מנוחה שבועית), ולא במספר ימי העבודה נטו, הכלולים בחופשה.
ימי החופשה השנתית בהתאם לוותק לפי החוק החל מיום 1.1.2017:
שנות ותק | זכאות בימי חופשה ברוטו (ימי עבודה) | זכאות בימי עבודה בפועל (נטו) בשבוע עבודה של 6 ימים | זכאות בימי עבודה בפועל (נטו) בשבוע עבודה של 5 ימים |
---|---|---|---|
1-5 | 16 | 14 | 12 |
6 | 18 | 16 | 14 |
7 | 21 | 18 | 15 |
8 | 22 | 19 | 16 |
9 | 23 | 20 | 17 |
10 | 24 | 21 | 18 |
11 | 25 | 22 | 19 |
12 | 26 | 23 | 20 |
13 | 27 | 24 | 20 |
14 או יותר | 28 | 24 | 20 |
מתי אני יכול לקחת חופשה שנתית?
מועד החופשה השנתית
על פי החוק, נדרש לקיים, את החופשה השנתית, בחודש האחרון של שנת העבודה שבעדה ניתנת החופשה, או במהלך שנת העבודה שלאחריה.
העובד רשאי לקחת יום אחד מימי החופשה השנתית, במהלך שנת העבודה, במועד שבו יבחר וכן יום נוסף מימי החופשה, באחד המועדים המפורטים בתוספת לחוק, כגון: צום גדליה, ערב יום הכיפורים, או ערב ראש השנה, בתנאי שיודיע על כך למעסיק לפחות 30 ימים מראש.
לא ניתן לצבור חופשה שנתית. יחד עם זאת העובד רשאי, בהסכמת המעסיק, לקחת רק שבעה ימי חופשה לפחות ולצרף את יתרת ימי החופשה המגיעה לו, בשתי שנות העבודה הבאות.
את תאריך תחילת החופשה יש לקבוע 14 ימים מראש.
מה הם הכללים לחישוב ימי החופשה?
מספר ימי החופשה להם זכאי העובד, בהתאם לוותק בעבודה אצל המעסיק, נקבע בחוק לפי שני קריטריונים:
- מספר שנות העבודה – כלומר, מספר השנים הקלנדריות (מינואר עד דצמבר), בהן התקיימו, בין העובד והמעסיק, יחסי עבודה.
- מספר ימי העבודה בפועל, במהלך השנה – כלומר, מספר הימים בהם עבד העובד בפועל, במהלך אותה שנה קלנדרית, אצל אותו מעסיק.
- אם יחסי העבודה התקיימו ברציפות, בכל החודשים בשנה קלנדרית והעובד עבד בפועל, באותה שנה אצל המעסיק, 200 ימים לפחות.
- אם יחסי העבודה התקיימו רק בחלק מהשנה הקלנדרית והעובד עבד בפועל, באותה שנה אצל המעסיק, 240 ימים לפחות. כגון: עובד שהחל לעבוד אצל המעסיק לאחר תחילת השנה (הקלנדרית), או שחדל לעבוד אצל המעסיק לפני תום אותה שנה.
1. אם יחסי העבודה התקיימו ברציפות, בכל החודשים בשנה קלנדרית והעובד עבד בפועל באותה שנה, אצל המעסיק, פחות מ – 200 ימים. מספר ימי החופשה שלהם זכאי עובד, במקרה זה, מחושב בהתאם ליחס שבין מספר ימי העבודה בפועל, באותה שנה, לבין 200, כאשר ימי עבודה חלקיים לא נכללים בחישוב.
2. אם יחסי העבודה התקיימו רק בחלק מהשנה הקלנדרית והעובד עבד, באותה שנה, בפועל פחות מ – 240 ימים. מספר ימי החופשה שלהם זכאי עובד, במקרה זה, מחושב בהתאם ליחס שבין מספר ימי העבודה בפועל, באותה שנה, לבין 240, כאשר ימי עבודה חלקיים לא נכללים בחישוב.
דוגמא: בשנת העבודה החמישית עובד המועסק 6 ימי עבודה בשבוע זכאי ל-14 ימי חופשה. לפיכך עובד יהיה זכאי בעד שנת העבודה החמישית, ל-7 ימי חופשה בלבד, בעד שנת העבודה הראשונה, אם במהלכה הוא עבד בפועל פחות מ-120 ימים בלבד (לפי החישוב: 120/240*14=7).
האם ימי המילואים שלי נחשבים בוותק שלי כעובד?
היעדרות של עובד עקב מילואים, לא פוגעת ברציפות תקופת העבודה. לפיכך, תקופת השירות במילואים מהווה חלק מוותק העובד לעניין זכויות כגון: חופשה שנתית, דמי מחלה, או פנסיה.
מה גובה החזר הוצאות הנסיעה?
שתתפות המעסיק בהוצאות הנסיעה של העובד היא בגובה מחיר הנסיעה המוזל באוטובוס ציבורי, או בסכום העלות של כרטיס מנוי חודשי מוזל (כרטיס "חופשי חודשי"), המיועד לנסיעה בין מקום המגורים של העובד לבין מקום העבודה.
עובד הזקוק לנסיעה ביותר מאוטובוס אחד על מנת להגיע למקום העבודה, זכאי להשתתפות המעסיק, גם בעלות הנסיעה הנוספת, בתנאי שעליו ליסוע באוטובוס הנוסף, על מנת להגיע למקום העבודה, לפחות שלוש תחנות.
הזכות להחזר הוצאות נסיעה וכן הסכום המעודכן של החזר הוצאות הנסיעה, נקבעו בצו הרחבה המתעדכן מעת לעת – צו הרחבה
הסכום המעודכן של החזר הוצאות הנסיעה, כפי שעודכן ביום 1.2.2016 הינו 22.60 ש"ח.
מה היא אחריות פלילית לפי חוקי העבודה והחוק להגברת האכיפה?
בחוקי העבודה קיימות, בהקשרים מסוימים, הוראות המטילות על מעסיק, בנוסף ל"אחריות האזרחית" גם אחריות פלילית. כגון: ההוראה בחוק שכר מינימום לפיה, מעסיק שלא שילם לעובדו שכר מינימום, עובר עבירה פלילית, שדינה מאסר או קנס. במקרים מסוימים מטילים חוקי העבודה אחריות פלילית גם על מנהל או נושא משרה אצל מעסיק שהוא תאגיד וכן על מעסיק בפועל.
האם המעסיק שלי מחויב לבצע רישום של שעות העבודה שלי?
מעסיק חייב לנהל רישום לגבי העובד, הכולל פרטים כגון:
- שעות העבודה
- שעות נוספות
- המנוחה השבועית
- גמול שעות נוספות וגמול עבודה במנוחה השבועית
החובה לנהל רישום של שעות עבודה חלה על המעסיק עובד לצורך עסק, משלח יד, או שירות לציבור בלבד. כלומר, החובה לא חלה על יחיד המעסיק עובד שלא לצורך עסק, כגון: אדם פרטי המזמין שירותי ניקיון בביתו לצרכיו.
אופן הרישום
רישום שעות העבודה, שעות המנוחה השבועית והשעות הנוספות, צריך להיעשות באופן שוטף.
את הרישום יש לבצע באמצעי מכני, דיגיטאלי או אלקטרוני. אם בוצע הרישום בדרך אחרת, ייחתם הרישום, מידי יום, בידי העובד ויאושר בחתימת אחראי שמינה המעסיק, אלא אם כן נקבע אחרת על ידי שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
נטל ההוכחה בתביעת העובד
אם הגיש העובד תביעה לתשלום שכר עבודה, גמול שעות נוספות או גמול עבודה במנוחה השבועית, שבה שעות העבודה שבעדן נתבע השכר שנויות במחלוקת, והמעסיק לא הציג רישומי נוכחות כנדרש:
על המעסיק להוכיח (נטל הוכחה) שהעובד לא עמד לרשות העבודה במשך שעות העבודה השנויות במחלוקת.
בתביעה לתשלום גמול שעות נוספות, תחול חובת ההוכחה על המעסיק לגבי מספר שעות נוספות שאינו עולה על 15 שעות נוספות שבועיות, או 60 שעות נוספות חודשיות.
עבודת לילה - האם המעסיק יכול לשבץ אותי במשמרות לילה במשך כל החודש?
במקום עבודה שעובדים בו במשמרות, אין להעסיק עובד בעבודת לילה יותר משבוע אחד בתוך שבועיים. זאת בהתאם לתיקון מספר 17 לחוק שעות עבודה ומנוחה מיום 13.3.2018 (עד למועד תיקון חוק זה היה קבוע בחוק – שבוע אחד בתוך שלושה שבועות).
האם המעסיק יכול להתנות את תנאי ההעסקה שלי בניגוד לזכויות שלי בחוק?
עובד לא יכול לוותר על זכויות המוקנות לו לפי חוק, הסכם קיבוצי או צו הרחבה.
תנאי העבודה וכן זכויות העובד שבהסכם העבודה האישי, כפופים לתנאי העבודה וזכויות העובד שבחוקי המגן, בהסכמים קיבוציים ובצווי הרחבה, היכולים להוסיף על זכויות העובד שנקבעו בחוק, אך לא לגרוע מהן.
חשוב לציין:
הסכם העבודה האישי, שבין העובד והמעסיק, יכול להוסיף על זכויות העובד שנקבעו בחוק, בהסכמים קיבוציים ובצווי הרחבה, אך לא לגרוע מהן. לפיכך – אין תוקף להוראות שבהסכם העבודה האישי שמשמען ויתור על זכויות המוקנות לעובד לפי חוקי המגן או לפי הסכמים קיבוציים.
מה זה הסכם קיבוצי ואיפה ניתן לבדוק הסכמים קיבוציים בהתאם לעיסוק שלי?
הסכם קיבוצי הוא הסכם שנערך בין ארגון עובדים לבין מעביד או ארגון מעבידים, ועוסק בתנאי עבודתם של העובדים אצל המעבידים החתומים על ההסכם.
ההסכם מבשיל במשא ומתן בין ארגון עובדים לבין מעביד או ארגון של מעבידים, הקרוי משא ומתן קיבוצי. לאחר שהגיעו להסכמות על סעיפיו, נחתם בידי הצדדים, והופך להיות בעל תוקף המחייב את המעבידים החתומים עליו ואת כל העובדים של אותם מעבידים, גם אם אינם חברים בארגון העובדים.
המשא ומתן הקיבוצי, וההסכם הקיבוצי שנחתם בעקבותיו, מגבירים את כוחם של העובדים, המתייצבים כקבוצה מאורגנת מול המעביד, בהשוואה למשא ומתן לכריתתו של הסכם עבודה אישי, שבו העובד הבודד ניצב מול המעביד.
ניתן לחפש הסכמים קיבוציים באתר משרד העבודה והרווחה, בקישור הבא – חיפוש הסכם קיבוצי
איך מחשבים פיצוי פיטורין?
עובד זכאי לפיצויי פיטורים בסכום של שכר חודשי אחד לכל שנת עבודה אצל אותו המעסיק, או באותו מקום עבודה ולחלק יחסי של השכר החודשי, בעד כל חלק של שנה שלאחר שנת עבודה.
עובד עונתי זכאי בעד חלק של שנת עבודה לפיצויי פיטורים יחסיים, אף אם תקופות עבודתו במצטבר לא מגיעות לכדי שנה.
השכר המובא בחשבון בחישוב פיצויי הפיטורים
חישוב על פי השכר האחרון:
ככלל, השכר המשמש בסיס לחישוב פיצויי פיטורים הוא השכר האחרון של העובד.
דוגמא: עובד שעבד אצל אותו מעסיק במשך 10 שנים ושכרו, במשך 9.5 שנים היה 5,000 ש"ח ובחצי השנה האחרונה לעבודתו, 5,500 ש"ח, זכאי לפיצויי פיטורים בסכום של 55,000 ש"ח.
חישוב על פי שינוי זמני בשכר:
בנסיבות בהן נקבע בהסכם קיבוצי כי שכר העובדים במקום עבודה יופחת באופן זמני, מביאים בחשבון, לצורך חישוב פיצויי הפיטורים, את השכר שקדם להפחתה.
חישוב הפחתה בשכר:
בנסיבות בהן חלה הפחתה בשכר העובד, מביאים בחשבון לגבי התקופה שקדמה להפחתה, את השכר האחרון ששולם לעובד לפני ההפחתה.
דוגמא: עובד שעבד אצל אותו מעסיק במשך 10 שנים ושכרו, במשך 9.5 שנים היה 5,000 ש"ח ובחצי השנה האחרונה לעבודתו, 4,000 ש"ח, זכאי לפיצויי פיטורים בסכום של 49,500 ש"ח, לפי החישוב שלהלן: 47,500 ש"ח עבור 9.5 שנים (5,000 X 9.5) ו – 2,000 ש"ח עבור ששת החודשים האחרונים לעבודה (4,000 X 0.5).
שינוי בהיקף המשרה:
בנסיבות בהן עובד עבר מעבודה חלקית לעבודה במשרה מלאה ולהיפך, מחשבים בנפרד את פיצויי הפיטורים לכל אחת מתקופות העבודה, לפי שיעור המשרה ובהתאם לשכר העבודה האחרון.
דוגמא: עובד שעבד במשך 6 חדשים בחצי משרה, ובהמשך עבד במשך שנה במשרה מלאה בשכר של 10,000 ש"ח, יהיה זכאי לפיצויי פיטורים בסכום של 12,500 ש"ח, לפי החישוב שלהלן: 2,500 ש"ח עבור 6 חודשי העבודה הראשונים (0.5X0.5X10,000) ו – 10,000 ש"ח עבור שנת העבודה האחרונה.
שכר מינימום:
נדרש שהשכר המשמש לחישוב פיצויי הפיטורים, לא יהיה נמוך משכר המינימום.
רכיבי השכר המובאים בחשבון בחישוב פיצויי הפיטורים
רכיבי שכר המובאים בחשבון – שכר יסוד, לרבות תוספת מחלקתית או מקצועית אם הן כלולות בשכר, תוספת ותק, תוספת יוקר וכן תוספת משפחה. במקרה שהשכר אינו משולם לפי הרכיבים האמורים, או חלק מהם, מביאים בחשבון לצורך חישוב פיצויי הפיטורים את השכר הרגיל המשולם לעובד ללא תוספות.
תוספות שאינן נכללות בחישוב פיצויי הפיטורים – תוספת שכר שאינה קבועה או המותנית בתנאי, אינה מובאת בחשבון בחישוב פיצויי הפיטורים. דוגמאות לתוספות שאינן מובאות בחשבון: תשלומים בגין אחזקת רכב או טלפון, גמול שעות נוספות, או דמי הבראה.
חשוב לציין:
בנסיבות בהן השכר, או חלק ממנו, משולם כעמלה, כגון בעד ביצוע עבודה מסוימת, או כאחוז מהפדיון שכר שבעיקרו משולם לפי כמות התוצרת, מחשבים את פיצויי הפיטורים בהתאם לשכר הממוצע של העובד בשנים עשר החודשים שקדמו לפיטורים.
בנסיבות בהן השכר משולם על בסיס יומי, והעובד לא הועסק במספר ימי עבודה שווה בכל אחד מהחודשים שבתקופת העבודה, מחשבים את פיצויי הפיטורים, לפי מספר שעות העבודה הממוצע בחודש, במהלך 12 חודשי העבודה שקדמו לפיטורים. בהתאמה לכך מחושבים גם פיצויי הפיטורים של עובד ששכרו משולם על בסיס שעתי. בשני המקרים, מביאים בחשבון, לעניין חישוב פיצויי הפיטורים, את השכר האחרון ששולם לעובד לפני הפיטורים.
המועד לתשלום הפיצויים
על המעסיק לשלם לעובד את פיצויי הפיטורים, ביום האחרון לעבודה, או לכל המאוחר בתוך 15 הימים שלאחריו.
מעסיק המשלם את פיצויי פיטורים בתקופה שמהיום ה-16 ועד ליום ה-30, שלאחר יום העבודה האחרון, חייב גם להוסיף לסכום הפיצויים, הפרשי הצמדה למדד עד ליום התשלום הפועל.
פיצוי על הלנת פיצויי פיטורים:
פיצויי פיטורים שלא שולמו במועד, דינם כדין שכר מולן.
מעסיק המשלם את פיצויי הפיטורים לאחר מכן, עשוי לשאת בתשלום פיצויי מיוחד, הקבוע בחוק, בגין הלנת פיצויי פיטורים.
מה הוא המועד שהמעסיק מחויב לתשלום הפיצויים?
על המעסיק לשלם לעובד את פיצויי הפיטורים, ביום האחרון לעבודה, או לכל המאוחר בתוך 15 הימים שלאחריו.
מעסיק המשלם את פיצויי פיטורים בתקופה שמהיום ה-16 ועד ליום ה-30, שלאחר יום העבודה האחרון, חייב גם להוסיף לסכום הפיצויים, הפרשי הצמדה למדד עד ליום התשלום הפועל.
הזכויות הבסיסיות שכל מעסיק חייב להפריש ולכבד הן: ימי חופשה, פיצויי פיטורים, ימי מחלה וההפרשות לגמלת הפנסיה. אלה הם הדברים הבסיסיים שעובד זקוק להם, בכדי להמשיך לשמור על מקום העבודה שלו מבלי להרגיש שהוא עבד, שהוא לא יכול לקחת חופש מדי פעם או לנוח בבית בזמן מחלה. מעבר לזכויות אלה כל מעסיק רשאי להוסיף הטבות כאוות נפשו ולפי רצונו.
השכר עבור ימי חופשה או מחלה, פיצויי הפיטורין או ההפרשות לפנסיה מבוססים על השכר החודשי, כך שברור שאי אפשר להשוות בין זכויות של אדם אחד לאדם אחר, כל אחד על פי שכרו, גובה המיסים שהוא משלם או ההטבות על פי מצבו המשפחתי והאישי. בנוסף, אנשים שרוב המשכורת שלהם מורכבת מבונוסים ועמלות, יכולים לגלות בזעזוע שהפדיון הכספי היה נמוך בהרבה ממה שחישבו, כי הוא התבסס על המשכורת הבסיסית שלהם ולא על המשכורת הכוללת, שבה גולמו בכל חודש הבונוסים והעמלות.
קבלה לעבודה
שאלה 1: האם מותר למעסיק לשאול כל שאלה במהלך ראיון עבודה? תשובה: לא, המעסיק אינו רשאי לשאול שאלות שאינן קשורות ישירות לכישורים ולניסיון של המועמד לעבודה. שאלות לגבי מצב משפחתי, הריון, דת, גיל, מוצא אתני, נטייה מינית, ובריאות פרטית אינן חוקיות.
שאלה 2: האם מעסיק חייב להודיע למועמד אם הוא לא התקבל לעבודה? תשובה: החוק אינו מחייב מעסיק להודיע למועמד על אי קבלתו לעבודה. עם זאת, נוהג זה נחשב ראוי ומכבד.
חוזה עבודה
שאלה 3: האם חובה לחתום על חוזה עבודה? תשובה: על פי חוק הודעה לעובד (תנאי עבודה), התשס"ב-2002, המעסיק חייב למסור לעובד הודעה בכתב המפרטת את תנאי עבודתו בתוך 30 ימים מתחילת העבודה. החוזה יכול לכלול את התנאים הכתובים הללו או להיות בנפרד.
שאלה 4: מה חייב להיות כלול בחוזה עבודה? תשובה: חוזה עבודה חייב לכלול את הפרטים הבאים:
- זהות הצדדים.
- תיאור התפקיד.
- תאריך תחילת העבודה.
- היקף המשרה.
- שכר ותנאי תשלום.
- ימי עבודה ושעות עבודה.
- תנאי זכויות נוספות (כגון חופשות, מחלה וכו').
תנאי עבודה ושכר
שאלה 5: מהי חובת המעסיק לשלם שכר בזמן? תשובה: החוק מחייב את המעסיק לשלם את שכר העובד עד היום התשיעי של החודש שלאחר חודש העבודה. אי עמידה במועד זה נחשבת להפרת חוק שכר מינימום ויכולה לגרור סנקציות.
שאלה 6: האם המעסיק יכול לשנות את תנאי העבודה לאחר תחילת העבודה? תשובה: שינוי מהותי בתנאי העבודה דורש הסכמה של העובד. המעסיק אינו רשאי לשנות תנאים כגון שכר, שעות עבודה או מיקום עבודה ללא הסכמה של העובד. אם המעסיק משנה תנאים באופן חד-צדדי, העובד עשוי להיות זכאי להתפטרות בדין מפוטר.
זכויות וחובות נוספות
שאלה 7: האם עובד זכאי לתשלום עבור שעות נוספות? תשובה: כן, עובד זכאי לתשלום מוגדל עבור שעות נוספות. עבור השעתיים הנוספות הראשונות ביום יש לשלם 125% מהשכר השעתי הרגיל, וכל שעה נוספת לאחר מכן בשיעור של 150% מהשכר השעתי הרגיל.
שאלה 8: מהן הזכויות של עובד במשרה חלקית? תשובה: עובדים במשרה חלקית זכאים לכל הזכויות להם זכאים עובדים במשרה מלאה, בהתאם להיקף משרתם. זאת אומרת, ימי חופשה, דמי מחלה, הבראה וכו' מחושבים באופן יחסי להיקף המשרה.
סיום עבודה
שאלה 9: האם מעסיק חייב לתת הודעה מוקדמת לפני פיטורים? תשובה: כן, החוק מחייב את המעסיק לתת לעובד הודעה מוקדמת לפני פיטורים. תקופת ההודעה המוקדמת משתנה בהתאם לוותק של העובד ויכולה להיות בין יום אחד לחודש שלם.
שאלה 10: מהן הזכויות של עובד שפוטר במהלך תקופת ניסיון? תשובה: עובד שפוטר במהלך תקופת הניסיון זכאי לכל הזכויות הקבועות בחוק, לרבות הודעה מוקדמת, תשלום עבור ימי עבודה שביצע, פדיון ימי חופשה שלא נוצלו וכו'.
יחסי עובד – מעביד
שאלה 1: מהו מבחן יחסי עובד-מעביד? תשובה: מבחן יחסי עובד-מעביד נועד לקבוע אם קיימים יחסי עבודה בין שני צדדים. המבחן כולל מספר קריטריונים, כגון: מידת הפיקוח והשליטה של המעסיק על העובד, אופן התשלום, התלות הכלכלית של העובד במעסיק, והאם העבודה מתבצעת במתקני המעסיק.
שאלה 2: מה ההבדל בין עובד לשכיר לבין עצמאי? תשובה: עובד שכיר עובד תחת פיקוח ושליטה של המעסיק, מקבל שכר קבוע, והינו זכאי לזכויות סוציאליות כגון פנסיה, דמי הבראה, ודמי מחלה. עצמאי, לעומת זאת, אינו כפוף לאותו פיקוח, מקבל תשלום על פי חשבוניות, ואינו זכאי לזכויות הסוציאליות המוקנות לעובדים שכירים.
זכויות עובדים
שאלה 3: מהם הזכויות הבסיסיות של עובד? תשובה: הזכויות הבסיסיות של עובד כוללות שכר מינימום, תשלום עבור שעות נוספות, חופשה שנתית, דמי מחלה, דמי הבראה, תנאים סוציאליים כגון פנסיה וביטוח לאומי, ותנאים הוגנים במקום העבודה.
שאלה 4: מהי חובת המעסיק להעניק חופשה שנתית לעובד? תשובה: כל עובד זכאי לחופשה שנתית בתשלום. מספר ימי החופשה תלוי בוותק של העובד ובמספר ימי העבודה בשבוע. לדוגמה, בשנה הראשונה לעבודה, עובד זכאי ל-10 ימי חופשה לפחות.
חובות המעסיק
שאלה 5: מהי חובת המעסיק לספק סביבת עבודה בטוחה? תשובה: המעסיק חייב לספק לעובדיו סביבת עבודה בטוחה ובריאה, למנוע תאונות עבודה ומחלות מקצוע, לספק אמצעי הגנה ובטיחות, ולערוך הדרכות בטיחות.
שאלה 6: האם המעסיק יכול לנכות כסף משכר העובד ללא הסכמתו? תשובה: המעסיק רשאי לנכות כסף משכר העובד רק אם הדבר נקבע בחוק, בהסכם קיבוצי, או בהסכם העבודה. ניכויים מותרים כוללים, בין היתר, ניכויים לביטוח לאומי, מס הכנסה, והפרשות לפנסיה.
סיום עבודה
שאלה 7: מהי זכותו של עובד לקבל הודעה מוקדמת לפני פיטורים? תשובה: חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, התשס"א-2001, מחייב את המעסיק לתת לעובד הודעה מוקדמת לפני פיטורים. תקופת ההודעה המוקדמת משתנה בהתאם לוותק של העובד ויכולה להיות בין יום אחד לחודש שלם.
שאלה 8: מהם התנאים לפיטורים חוקיים? תשובה: פיטורים חייבים להיות מוצדקים ובתום לב. המעסיק חייב לערוך שימוע לעובד לפני קבלת החלטה על פיטורים, לתת לעובד הזדמנות להשמיע את טענותיו, ולשקול אותן ברצינות לפני קבלת ההחלטה הסופית.
שאלות נוספות
שאלה 9: האם מותר לעובד להתפטר ולהמשיך לקבל דמי אבטלה? תשובה: בדרך כלל, עובד שמתפטר מרצונו אינו זכאי לדמי אבטלה, אלא אם ההתפטרות נעשתה בשל סיבה מוצדקת, כגון הרעת תנאים מוחשית, מעבר מקום מגורים בשל נישואין, מצב בריאותי שמונע המשך עבודה, או טיפול בילד.
שאלה 10: האם מותר לעובד לקחת עבודה נוספת במקביל לעבודה קיימת? תשובה: כל עוד אין בהסכם העבודה סעיף שאוסר על עבודה נוספת ואין ניגוד אינטרסים עם מקום העבודה הראשי, העובד רשאי לעבוד בעבודה נוספת. עם זאת, חשוב לוודא שהדבר אינו פוגע בביצועי העבודה העיקרית.
שוויון הזדמנויות בעבודה
שאלה 1: מהו חוק שוויון הזדמנויות בעבודה? תשובה: חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988, אוסר על אפליה בעבודה על בסיס מאפיינים אישיים כגון גיל, מין, גזע, דת, לאום, מצב משפחתי, נטייה מינית, או נכות.
שאלה 2: מהי המשמעות של "אפליה" בעבודה? תשובה: אפליה בעבודה היא פעולה של מעסיק המונעת ממועמד או עובד להשתלב בעבודה, להתקדם, לקבל שכר או ליהנות מתנאים נוספים, אך ורק בשל אחד המאפיינים המוגנים על פי חוק (כגון גיל, מין, דת וכו').
קבלה לעבודה
שאלה 3: האם מותר למעסיק לשאול מועמד לעבודה על גילו? תשובה: לא, החוק אוסר על אפליה על בסיס גיל ולכן המעסיק אינו רשאי לשאול את המועמד על גילו או להפלות על בסיס גיל במהלך תהליך הקבלה לעבודה.
שאלה 4: האם מותר למעסיק לשאול מועמדת לעבודה על מצבה המשפחתי? תשובה: לא, החוק אוסר על אפליה על בסיס מצב משפחתי ולכן המעסיק אינו רשאי לשאול מועמדת על מצבה המשפחתי או להפלות על בסיס זה.
תנאי עבודה וקידום
שאלה 5: האם יש חובה על מעסיק לתת שכר שווה לנשים ולגברים? תשובה: כן, החוק מחייב מעסיקים לשלם שכר שווה לנשים ולגברים המבצעים עבודה זהה או עבודה שוות ערך, ללא קשר למין העובד.
שאלה 6: האם מותר למעסיק להפלות בין עובדים על בסיס דתם? תשובה: לא, החוק אוסר על אפליה בעבודה על בסיס דת, ולכן המעסיק אינו רשאי להפלות עובדים או מועמדים על בסיס דתם.
התמודדות עם אפליה
שאלה 7: מה ניתן לעשות אם מתעורר חשד לאפליה בעבודה? תשובה: אם עובד חושד שהוא נפגע מאפליה, הוא יכול לפנות להנהלת מקום העבודה, לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה והתעשייה, או לפנות לערכאות משפטיות. כמו כן, ניתן להגיש תלונה למשרד העבודה או לפנות לארגוני עובדים.
שאלה 8: האם יש הגנה לעובד שמדווח על אפליה? תשובה: כן, החוק אוסר על פגיעה בעובד שמדווח על אפליה או שמגיש תלונה על אפליה. מעסיק שמפטר או פוגע בעובד בשל תלונה על אפליה חשוף לסנקציות משפטיות.
אפליה מגדרית והורות
שאלה 9: האם ניתן להפלות עובדת בהריון? תשובה: לא, החוק אוסר על אפליה נגד נשים בהריון. מעסיק אינו רשאי לפטר, להוריד שכר, או לשנות תנאי עבודה של עובדת בשל הריונה.
שאלה 10: מהן הזכויות של עובדים הורים? תשובה: עובדים הורים זכאים להקלות והטבות שונות כמו ימי מחלה עבור טיפול בילדים חולים, חופשת לידה, חופשת הורות, והגנה מפני פיטורים בזמן חופשת לידה ועד 60 ימים לאחר מכן.
אנשים עם מוגבלויות
שאלה 11: האם חובה על מעסיק להעסיק אנשים עם מוגבלויות? תשובה: החוק מעודד העסקת אנשים עם מוגבלויות ומחייב מעסיקים להתאים את מקום העבודה לצרכיהם של עובדים עם מוגבלויות. עם זאת, החוק אינו מחייב מעסיקים להעסיק אנשים עם מוגבלויות, אלא רק לא להפלות אותם ולספק תנאים שווים והוגנים.
שאלה 12: מהן ההתאמות שמעסיק חייב לספק לעובד עם מוגבלות? תשובה: מעסיק חייב לספק התאמות נדרשות לעובד עם מוגבלות כדי לאפשר לו לבצע את עבודתו בצורה שווה והוגנת. התאמות יכולות לכלול שינויים פיזיים במקום העבודה, התאמת ציוד, שינויים בשעות העבודה, והתאמות נוספות לפי הצורך.
ביטוח לאומי
דמי אבטלה
שאלה 1: מי זכאי לדמי אבטלה? תשובה: זכאות לדמי אבטלה מותנית בעמידה בקריטריונים הבאים:
- עובד שכיר שפוטר או התפטר בתנאים המזכים בדמי אבטלה.
- השלים את תקופת האכשרה הנדרשת: 12 חודשי עבודה מתוך 18 החודשים האחרונים לפני הפיטורים או ההתפטרות.
- נרשם בשירות התעסוקה ומחפש עבודה באופן פעיל.
שאלה 2: כמה זמן ניתן לקבל דמי אבטלה? תשובה: משך קבלת דמי אבטלה תלוי בגיל ובמספר התלויים (ילדים עד גיל 18 או בן/בת זוג שאינם עובדים). למשל:
- עד גיל 25: עד 50 ימי אבטלה.
- בגיל 25-28: עד 67 ימי אבטלה.
- בגיל 28-35: עד 100 ימי אבטלה.
- מגיל 35 ומעלה: עד 175 ימי אבטלה.
דמי לידה
שאלה 3: מהו דמי לידה ומי זכאי להם? תשובה: דמי לידה הם תשלומים שניתנים לנשים עובדות שיצאו לחופשת לידה, במטרה להבטיח הכנסה בתקופה שבה אינן יכולות לעבוד עקב לידה. הזכאות מותנית בעמידה בקריטריונים של תקופת עבודה לפני הלידה:
- עבודה של 10 חודשים מתוך 14 חודשים לפני הלידה או 15 חודשים מתוך 22 חודשים לפני הלידה.
שאלה 4: כמה זמן ניתן לקבל דמי לידה? תשובה: דמי הלידה משולמים במשך 15 שבועות (105 ימים) במקרה של זכאות מלאה. במקרה של זכאות חלקית (אם עבדה 6-10 חודשים לפני הלידה), התשלום יהיה למשך 8 שבועות (56 ימים).
קצבת נכות כללית
שאלה 5: מי זכאי לקצבת נכות כללית? תשובה: הזכאות לקצבת נכות כללית ניתנת לאדם שעמד בקריטריונים הבאים:
- נכות רפואית בשיעור של 60% לפחות, או 40% לפחות עם סעיף נכות אחד בשיעור של 25% לפחות.
- אי-כושר עבודה בשיעור של 50% לפחות.
שאלה 6: כיצד נקבע סכום הקצבה? תשובה: סכום הקצבה נקבע לפי דרגת אי-הכושר:
- אי-כושר עבודה של 100%: הקצבה המלאה.
- אי-כושר עבודה של 75%: 75% מהקצבה המלאה.
- אי-כושר עבודה של 65%: 65% מהקצבה המלאה.
- אי-כושר עבודה של 50%: 50% מהקצבה המלאה.
קצבת זקנה
שאלה 7: מי זכאי לקצבת זקנה? תשובה: הזכאות לקצבת זקנה ניתנת לגברים ונשים שהגיעו לגיל הפרישה ועומדים בקריטריונים של תקופת אכשרה, לדוגמה:
- גברים מגיל 67 ונשים מגיל 62 (הגיל עשוי להשתנות בהתאם לשנת הלידה).
- תקופת אכשרה: 60 חודשי ביטוח מתוך 10 השנים האחרונות לפני גיל הפרישה, או 144 חודשי ביטוח במצטבר.
שאלה 8: מהו סכום קצבת הזקנה? תשובה: סכום הקצבה הבסיסית הוא כ-1,558 שקלים ליחיד וכ-2,345 שקלים לזוג. הקצבה יכולה לגדול בהתאם למספר שנות הביטוח ולהכנסות הנוספות של המבוטח.
דמי פגיעה בעבודה
שאלה 9: מי זכאי לדמי פגיעה בעבודה? תשובה: עובד שכיר או עצמאי שנפגע במהלך עבודתו או כתוצאה מעבודתו, וכתוצאה מכך אינו מסוגל לעבוד לתקופה מסוימת. הזכאות מותנית באישור המוסד לביטוח לאומי שמכיר בפגיעה כתאונת עבודה.
שאלה 10: כיצד נקבע סכום דמי הפגיעה? תשובה: דמי הפגיעה הם 75% מהשכר הרבע שנתי הממוצע של העובד (בשלושת החודשים לפני הפגיעה), למשך עד 91 ימים. לאחר מכן, אם הפגיעה נמשכת, ניתן להגיש בקשה לקצבת נכות מעבודה.
שאלות נוספות
שאלה 11: מהן הזכויות של הורה לילד נכה? תשובה: הורים לילד נכה זכאים לקצבת ילד נכה אם הילד עומד בקריטריונים של נכות. הקצבה ניתנת בהתאם לאחוזי הנכות ולצרכים המיוחדים של הילד.
שאלה 12: מהו גמלת סיעוד ומי זכאי לה? תשובה: גמלת סיעוד ניתנת לקשישים הזקוקים לעזרה בפעולות היומיום (כגון הלבשה, רחצה, אכילה) או להשגחה מתמדת. הזכאות מותנית במבחן הכנסות והערכה תפקודית.
זכויות עובדים
שאלה 1: מהי הזכות לשכר מינימום? תשובה: שכר מינימום הוא השכר הנמוך ביותר שהמעסיק רשאי לשלם לעובד לפי החוק. נכון להיום, שכר המינימום החודשי עומד על 5,300 שקלים לעובד במשרה מלאה (186 שעות עבודה בחודש).
שאלה 2: מהם תנאי הזכאות לדמי הבראה? תשובה: עובד זכאי לדמי הבראה לאחר שהשלים שנת עבודה אחת במקום העבודה. התשלום מחושב על פי ותק העובד ומספר ימי ההבראה המגיעים לו לפי הסכמי העבודה והחוק.
חופשות ומנוחה
שאלה 3: מהו אורך חופשת הלידה בישראל? תשובה: אורך חופשת הלידה בישראל הוא 26 שבועות, מתוכם 15 שבועות בתשלום. ניתן להאריך את חופשת הלידה ללא תשלום בתיאום עם המעסיק.
שאלה 4: מהן הזכויות לחופשה שנתית? תשובה: כל עובד זכאי לחופשה שנתית בתשלום. מספר ימי החופשה תלוי בוותק של העובד. בשנה הראשונה לעבודה, עובד זכאי ל-10 ימי חופשה שנתית לפחות.
פיטורים והתפטרות
שאלה 5: מהם התנאים לפיטורי עובד? תשובה: המעסיק חייב לתת לעובד זכות שימוע לפני קבלת החלטה על פיטורים. הפיטורים חייבים להיות מוצדקים ובתום לב. בנוסף, יש לתת לעובד הודעה מוקדמת לפי החוק או לשלם פיצוי על הודעה מוקדמת.
שאלה 6: מהי הזכות לפיצויי פיטורים? תשובה: עובד שפוטר לאחר שנה לפחות של עבודה זכאי לפיצויי פיטורים בגובה שכר חודשי אחד לכל שנת עבודה. במקרים מסוימים, גם התפטרות מזכה בפיצויי פיטורים, למשל, בשל הרעת תנאים או במקרים של מעבר מגורים עקב נישואין או לידה.
שעות עבודה ומנוחה
שאלה 7: מהו יום עבודה רגיל ומהן שעות נוספות? תשובה: יום עבודה רגיל הוא 8 שעות עבודה ביום או 9 שעות ביום בעבודה של 5 ימים בשבוע. עבודה מעבר לכך נחשבת לשעות נוספות, והעובד זכאי לתשלום מוגבר עבורן (125% מהשעה התשיעית והעשירית, ו-150% עבור כל שעה נוספת לאחר מכן).
שאלה 8: מהם ימי המנוחה השבועית? תשובה: לכל עובד מגיע יום מנוחה שבועי אחד לפחות. לעובדים יהודים זהו יום שבת, ולעובדים לא יהודים זהו היום המתאים לדתם או ליום שנקבע לפי הסכם עם המעסיק.
חופשות מיוחדות
שאלה 9: מהם התנאים לחופשת מחלה? תשובה: כל עובד זכאי לצבור 1.5 ימי מחלה עבור כל חודש עבודה. ימי המחלה אינם ניתנים להמרה לכסף אלא אם כן העובד חולה ומציג אישור רפואי.
שאלה 10: מהי חופשת אבל ומתי היא ניתנת? תשובה: חופשת אבל ניתנת לעובד במקרה של מות קרוב משפחה מדרגה ראשונה (הורים, ילדים, בן/בת זוג, אחים). לפי החוק, מגיעים לעובד שבעה ימי חופשת אבל בתשלום.
זכויות מיוחדות
שאלה 11: האם עובד יכול לסרב לבצע עבודה בשבת? תשובה: עובד יהודי זכאי לסרב לבצע עבודה בשבת או בחג יהודי מבלי שיינקטו נגדו צעדים משמעתיים או פיטורים. גם עובדים מדתות אחרות זכאים למנוחה ביום המקודש לדתם.
שאלה 12: מהן הזכויות של עובדת בהיריון? תשובה: עובדת בהיריון מוגנת מפיטורים מרגע שהיא מודיעה למעסיק על ההיריון ועד 60 ימים לאחר תום חופשת הלידה. בנוסף, אסור למעסיק לשנות את תנאי עבודתה לרעה.
ייצוג והגנה
שאלה 13: מהן זכויות העובד במקרה של הטרדה מינית בעבודה? תשובה: המעסיק מחויב לנקוט אמצעים למניעת הטרדה מינית וליצירת סביבת עבודה בטוחה. עובד שנפגע מהטרדה מינית רשאי להגיש תלונה לממונה במקום העבודה או לפנות לערכאות משפטיות.
שאלה 14: האם עובד זכאי לייצוג של ועד עובדים? תשובה: עובדים זכאים להקים ולהצטרף לוועד עובדים. מעסיק אינו רשאי לפגוע בעובד בשל השתתפותו בוועד או בפעילות איגוד מקצועי.
יחסי עבודה
הבהרה: אם חל במקום הסכם קיבוצי או חוזה בין המעביד לבין עובדיו יתווספו זכויות מכוח תנאי ההסכם על האמור. אין מדובר בייעוץ משפטי אלא במתן מידע כללי בלבד. במידת הצורך יש לפנות לעו"ד.
אם מעבידך לשעבר ויתר על עבודתך במהלך תקופת הודעת הפטורים המוקדמת, יהא עליו לשלם לך שכר עבור תקופה זו, כאילו עבדת, אך אין הוא חייב בתשלום התנאים הנלווים.
מעבידך אינו רשאי להוציאך לחופשה שנתית במהלך תקופת הודעת הפיטורים המוקדמת. יהא עליו לשלם לך פדיון ימי החופשה שנצטברו לזכותך וטרם ניצלת, בנוסף לתקופת ההודעה המוקדמת.
עובד ומעביד רשאים להסכים ביניהם על גובה השכר כסכום נטו. החוק אינו אוסר הסכמה שכזו. לכן, משסיכמת על שכר נטו, גובה השכר אותו את מקבלת לא ישתנה כתוצאה מהרפורמה במיסוי.
אם מעבידך חפץ לקצץ 15% משכרך מבלי לקבל הסכמתך, הרי שנוצרת הרעה מוחשית בתנאי העבודה. עובד המתפטר עקב הרעה מוחשית בתנאי העבודה יראו התפטרותו כפיטורים לצורך הפיצויים. לכן, אם תתפטר עקב הקצוץ בשכר, תהא זכאי לפיצויי פיטורים.
עובד המתפטר ממקום עבודתו עקב הרעה מוחשית בתנאי, יראו התפטרותו כפיטורים לעניין הפיצויים. קיצוץ שכרך במחצית, הגם שלווה בקיצוץ זהה בהיקף משרה, הינו הרעה מוחשית בתנאי העבודה ולכן, אם תחליט להתפטר בעקבות שינוי מהותי זה, תהא זכאי לפיצויי פיטורים.
סיום עבודה ופיטורים
שאלה 1: מהי חובת המעסיק להודיע לעובד על פיטוריו? תשובה: החוק מחייב את המעסיק לתת לעובד הודעה מוקדמת על פיטורים. משך ההודעה המוקדמת משתנה בהתאם לוותק של העובד ויכול לנוע בין יום אחד לחודש.
שאלה 2: האם יש חובה על המעסיק לערוך שימוע לפני פיטורים? תשובה: כן, החוק מחייב את המעסיק לערוך שימוע לעובד לפני קבלת החלטה על פיטורים. בשימוע, יש לאפשר לעובד להשמיע את טענותיו והסבריו לפני קבלת ההחלטה הסופית.
התפטרות והודעה מוקדמת
שאלה 3: מהי חובת העובד לתת הודעה מוקדמת על התפטרותו? תשובה: גם העובד מחויב לתת הודעה מוקדמת על התפטרותו. משך ההודעה המוקדמת זהה לזה הנדרש מהמעסיק בפיטורים, בהתאם לוותק של העובד.
שאלה 4: האם ניתן להתפטר מיידית ללא הודעה מוקדמת? תשובה: עובד רשאי להתפטר מיידית ללא הודעה מוקדמת במקרים חריגים כגון הרעת תנאים מוחשית, אי תשלום שכר, או תנאים פוגעניים במקום העבודה. במקרים כאלה, על העובד להציג הוכחות למעסיק על הנסיבות החריגות.
פיצויי פיטורים
שאלה 5: מתי זכאי העובד לפיצויי פיטורים? תשובה: עובד זכאי לפיצויי פיטורים לאחר עבודה של שנה לפחות אצל אותו מעסיק, או במקרה של פיטורים לפני תום שנה בשל סיבה שאינה תלויה בעובד. גובה הפיצויים מחושב לפי חודש שכר עבור כל שנת עבודה.
שאלה 6: האם עובד מתפטר זכאי לפיצויי פיטורים? תשובה: עובד שהתפטר מיוזמתו אינו זכאי בדרך כלל לפיצויי פיטורים, אלא אם כן מדובר בהתפטרות בדין מפוטר, כגון הרעת תנאים מוחשית, מעבר מקום מגורים, מצב בריאותי וכו'. במקרים כאלה, יש לפנות לייעוץ משפטי לבדיקת הזכאות.
תשלום זכויות נלוות
שאלה 7: מהן הזכויות של העובד ביום סיום העבודה? תשובה: ביום סיום העבודה, המעסיק חייב לשלם לעובד את כל הזכויות המגיעות לו, כולל שכר עבודה, חופשה שנתית שלא נוצלה, דמי הבראה, פדיון ימי מחלה (אם יש), ופיצויי פיטורים (אם זכאי לכך).
שאלה 8: מהי חובת המעסיק לספק אישורי העסקה לעובד? תשובה: עם סיום העבודה, המעסיק מחויב לספק לעובד אישור על תקופת העסקה, הכולל את התאריכים המדויקים של תחילת העבודה וסיומה. כמו כן, המעסיק חייב להוציא טופס 161, המסכם את כל התשלומים שהעובד קיבל ואת הזכויות המגיעות לו.
התמודדות עם מחלוקות
שאלה 9: מה לעשות במקרה של מחלוקת בין העובד למעסיק בנוגע לסיום העבודה? תשובה: במקרה של מחלוקת בין העובד למעסיק, ניתן לפנות לייעוץ משפטי או לארגון עובדים. ניתן גם להגיש תלונה למשרד העבודה או לפנות לבית הדין לעבודה.
שאלה 10: האם ניתן לתבוע את המעסיק במקרה של פיטורים לא חוקיים? תשובה: כן, במקרה של פיטורים לא חוקיים, כגון פיטורים ללא שימוע או אפליה, העובד יכול להגיש תביעה לבית הדין לעבודה. אם יוכח שהפיטורים היו לא חוקיים, העובד עשוי להיות זכאי לפיצויים או להחזרת העבודה.
זכויות עובדים לאחר סיום העבודה
שאלה 11: האם עובד זכאי לדמי אבטלה לאחר סיום העבודה? תשובה: עובד שפוטר זכאי לדמי אבטלה בכפוף לתנאים שנקבעו בחוק ביטוח לאומי. עובד שהתפטר עשוי להיות זכאי לדמי אבטלה לאחר תקופת המתנה של 90 ימים, אם ההתפטרות לא נבעה מסיבה מוצדקת.
שאלה 12: איך ניתן להגיש תביעה לדמי אבטלה? תשובה: כדי להגיש תביעה לדמי אבטלה, יש להירשם בשירות התעסוקה ולהגיש תביעה לביטוח לאומי. יש להמציא מסמכים כמו טופס 1514 (אישור על סיום עבודה) וטופס 106 (פירוט הכנסות לשנת המס האחרונה).
מס הכנסה
חובת ניכוי מס במקור
שאלה 1: מהי חובת המעסיק לנכות מס במקור? תשובה: המעסיק חייב לנכות מס הכנסה במקור משכר העובדים ולהעבירו לרשות המיסים. ניכוי המס נעשה על פי מדרגות המס והזיכויים המגיעים לעובד על פי החוק.
שאלה 2: כיצד מחשבים את ניכוי המס במקור מהשכר? תשובה: ניכוי המס במקור מחושב על פי מדרגות המס והזיכויים האישיים של העובד, כולל נקודות זיכוי אישיות, זיכוי על ילדים, זיכוי על תשלומים לביטוח לאומי, וכדומה. מחשבון מס הכנסה באתר רשות המיסים יכול לסייע במדויק.
טופס 101 וטופס 106
שאלה 3: מהו טופס 101 ומדוע הוא חשוב? תשובה: טופס 101 (כרטיס עובד) מכיל מידע אישי על העובד, כמו פרטים אישיים, מצב משפחתי, מספר ילדים, וכדומה. העובד ממלא טופס זה בתחילת העבודה ובכל שנה מחדש, והמעסיק משתמש בו כדי לחשב את ניכוי המס במקור בצורה נכונה.
שאלה 4: מהו טופס 106 ומה מטרתו? תשובה: טופס 106 הוא טופס המרכז את כל הפרטים על ההכנסות, הניכויים והזיכויים של העובד לאורך שנת המס. המעסיק מחויב למסור לעובד את הטופס בסוף כל שנת מס, כדי שהעובד יוכל להשתמש בו להגשת דוח שנתי למס הכנסה, אם נדרש.
זיכויים ונקודות זיכוי
שאלה 5: מהן נקודות זיכוי ואיך הן משפיעות על חישוב המס? תשובה: נקודות זיכוי הן הטבות מס הניתנות לעובד בהתאם לקריטריונים שונים כמו מקום מגורים, מצב משפחתי, מספר ילדים, וכדומה. כל נקודת זיכוי מפחיתה סכום קבוע מהמס שהעובד חייב לשלם.
שאלה 6: איך מעסיק מוודא שהעובד מקבל את כל הזיכויים המגיעים לו? תשובה: המעסיק צריך להקפיד שהעובד ימלא את טופס 101 בצורה מדויקת ומלאה, ולוודא שפרטי העובד עודכנו במערכת השכר בהתאם לשינויים במצבו האישי. במקרה של ספק, ניתן לפנות לרשות המיסים לבירור הזכויות.
החזרי מס
שאלה 7: איך מעסיק יכול לסייע לעובד לקבל החזר מס? תשובה: המעסיק יכול לספק לעובד את כל המסמכים הנדרשים, כמו טופס 106, ולוודא שכל הניכויים והזיכויים חושבו נכון במהלך השנה. במקרה שהעובד זכאי להחזר מס, ניתן להגיש בקשה להחזר דרך רשות המיסים.
שאלה 8: האם מעסיק יכול להחזיר לעובד מס עודף שנוכה? תשובה: אם במהלך שנת המס התגלה שנוכה מס עודף משכר העובד, המעסיק יכול לבצע תיקון בתלושי השכר הבאים ולהחזיר את המס העודף שנוכה. אם מדובר בשנה קודמת, העובד צריך לפנות לרשות המיסים לבקשת החזר.
דיווחים חודשיים ושנתיים
שאלה 9: מהי חובת המעסיק לדווח לרשות המיסים? תשובה: המעסיק חייב לדווח לרשות המיסים על כל הניכויים במקור שבוצעו, להעביר את הכספים שנוכו במועד, ולהגיש דוחות שנתיים שמרכזים את כל הניכויים והזיכויים שבוצעו במהלך השנה.
שאלה 10: מתי על המעסיק להגיש את הדוחות החודשיים והשנתיים? תשובה: הדוחות החודשיים (טופס 102) יש להגיש ולשלם את המס שנוכה עד ה-15 בחודש שלאחר חודש הניכוי. הדוח השנתי (טופס 126) יש להגיש עד סוף חודש מרץ של השנה שלאחר שנת המס המדווחת.
קנסות ועיצומים
שאלה 11: מהן ההשלכות על מעסיק שאינו ממלא את חובותיו בנוגע לניכוי מס במקור? תשובה: מעסיק שאינו ממלא את חובותיו לנכות ולהעביר את המס במועד עלול להיות חשוף לקנסות ועיצומים מרשות המיסים, לרבות ריבית והצמדה על תשלומים מאוחרים, קנסות מנהליים, ואפילו צעדים משפטיים.
שאלה 12: איך מעסיק יכול להימנע מקנסות ועיצומים? תשובה: כדי להימנע מקנסות ועיצומים, על המעסיק להקפיד על ניכוי מס במקור באופן נכון ומדויק, להגיש את כל הדוחות במועדם, ולבצע תשלומים לרשות המיסים בזמן. בנוסף, מומלץ להיוועץ ברואה חשבון או יועץ מס מקצועי.