מערכת היחסים בין המעסיק והעובד לא תמיד נעה על מי מנוחות. לעתים קורה שהיחסים עולים על שרטון ובמקרים כאלו על המעסיק לא אחת לסיים את ההתקשרות עם העובד.
כדי להבטיח הליך תקין החוק קובע שלא ניתן לפטר עובד בלי לתת לו הזדמנות להשמיע את טענותיו נגד הכוונה לפטר אותו.הזכות לשימוע ניתנת באופן אוטומטי על ידי המעסיק לכל עובד. פיטורי עובד ללא הליך שימוע פיטורים או בהליך לקוי מספק עילה לתביעה נגד המעסיק בבית הדין לעבודה שבה ניתן לבקש לבטל את פיטורי העובד או לתבוע מהמעסיק פיצוי הדין הליך לא תקין.
מה מחויב המעסיק?
כדי להבטיח הליך תקין והוגן על המעסיק להקפיד על ביצועו לפי חוק. יש לתת לעובד הודעה בכתב זמן סביר לפני השימוע כשי לאפשר לו להתכונן. על המעסיק להציג בפני העובד את הנימוקים המלאים להחלטה לפטרו ולאפשר לעובד לעיין במידע ובמסמכים שעליהם מסתמך המעסיק. במסגרת זו על המעסיק להצביע על הפרות משמעת שביצע העובד וליין אירועים מסוימים ומועדם כדי לאפשר לעובד להתייחס אליהם.
בשימוע על המעסיק לתת לעובד הזדמנות להשמיע את טענותיו, אשר המעסיק מצידו מחויב לשמוע את טענות העובד בלב פתוח ובנפש חפצה תוך התייחסות רצינית. לכן אסור עליו להגיע לשימוע עם החלטה ברורה מראש. מסיבה זו מינוי חליף לעובד לפני השימוע או זמן קצר לאחריו עלולים להעיד על אי ביצוע תקין של הליך השימוע.
על המעסיק לתעד את שיחת השימוע באמצעות פרוטוקול ולכלול בו את התייחסות העובד לטענות המעסיק. העובד יעיין בפרוטוקול ואם אישר את אמיתות הדברים הוא יחתום עליו בציון התאריך והמקום שבו התנהל השימוע. יש לתת לעובד עותק מפרוטוקול השימוע.
זכות לייצוג
זכויות העובד מקנות לו בכפוף להעדפותיו זכות להיות מיוצג על-ידי עורך דין או נציג ועד העובדים, אם קיים כזה בשימוע. לאחר ביצוע השימוע ימסור המעסיק לעובד הודעה ברורה לגבי ההחלטה שהתקבלה.
שימוע פיטורים – זכות העובד ולא חובתו
עובד שבחר לא להתייצב לשימוע מוותר למעשה על הזכות להעלות טענותיו בפני מעסיקו. זה לא מהווה הסכמה לפיטורין וכמובן לא הופך את ההחלטה לפטר את העובד להתפטרות של העובד. זו גם אינה עבירה פלילית היות שהעובד רשאי לוותר על זכותו לטיעון. התחמקות מהשימוע וניסיונות לדחות אותו לעומת זאת מהווים התנהלות שלא בתום לב.
עוד מאמרים בנושא…
מדריך מקיף: חובות מס ערך מוסף (מע"מ) לעובדים עצמאיים ועסקים קטנים
מבוא ניהול עסק עצמאי או קטן דורש הבנה מעמיקה של החובות מול רשויות המס, ובראשן מס ערך מוסף (מע"מ). על פי חוק מס ערך מוסף,
ניהול סיכונים משפטיים בתחום דיני העבודה
מבוא ניהול סיכונים משפטיים בתחום דיני העבודה הוא אחד מהתהליכים החשובים ביותר לכל ארגון, בין אם מדובר בעסקים קטנים, בינוניים או גדולים. תחום דיני העבודה
מס ערך מוסף (מע"מ)
מס ערך מוסף (מע"מ) הוא מס המוטל על כל עסקה בישראל (מכירת נכס או מתן שירות) וכן על יבוא סחורה סכום המע״מ מחושב בשיעור קבוע ממחיר
מילון מושגים: מס הכנסה, מע"מ
מבוא ניהול פיננסי מוצלח בעסק מחייב הבנה מעמיקה של מושגים בסיסיים וחשובים בתחומי מס הכנסה, מע"מ וחשבוניות. מדריך זה מציג את המונחים המרכזיים, מסביר את
הוצאת חשבונית מס, חשבונית עסקה וקבלה: מדריך מקיף
מבוא בין אם אתה עצמאי, בעל עסק קטן, או מנכ"ל חברה גדולה, הבנת ההבדלים בין חשבונית מס, חשבונית עסקה וקבלה היא קריטית לניהול עסק תקין.
"אחריות אזרחית" לקיום ההוראות שבחוקי העבודה
על המעסיק מוטלת "אחריות אזרחית" לקיים את ההוראות שבחוקי העבודה, המעניקה לעובדים זכות לתבוע מהמעסיק את הזכויות המוגנות בחוקי העבודה, או פיצוי עקב הפרת הזכויות.