המבוטחים:
- עובד שכיר.
- חבר אגודה שיתופית.
- קופת גמל.
הגדרות
- קופת גמל – כל גוף שעל פי הוראות הסכם קיבוצי בוטחו העובדים בו לצורך זכויותיהם הסוציאליות.
- חבר אגודה שיתופית – מי שביום מתן צו הפירוק היה שבע שנים לפחות חבר אגודה שיתופית, שהיא קיבוץ או מושב שיתופי, בתנאים שנקבעו בחוק.
תנאי הזכאות:
- צו הכרזה כפושט רגל, או צו לפירוק חברה או פירוק שותפות לגבי המעביד, או צו לפירוק אגודה שיתופית.
- אישור התביעה על ידי המפרק או על ידי הנאמן.
שיעור הגמלה והמרכיבים שיובאו בחשבון
- לעובד – שכר העבודה וכן פיצויי הפיטורין שהמעביד חייב לעובד. מקסימום גמלה:
13 פעמים הסכום הבסיסי בקטגוריה מס' (3), (8,804 ₪ נכון לשנת 2020). - לשאירים – שכר העבודה וכן פיצויי הפיטורין המגיעים להם לפי סעיף 5 בחוק פיצויי פיטורין, עד למקסימום.
שכר העבודה לא יפחת משכר המינימום כמשמעותו בחוק שכר מינימום, וזאת לתקופה שלא תעלה על 12 החודשים שקדמו לתאריך מתן צו הפירוק או לתאריך הפסקת העבודה, לפי המוקדם שביניהם.
- לחבר אגודה שיתופית – סכום ההכנסה החודשית, שממנה שולמו דמי הביטוח לפני הפירוק, כפול מספר השנים בהן היה חבר לאחר שמלאו לו 18 שנים, ועד למקסימום הסכום הבסיסי בקטגוריה מס' (3) כפול שמונה (8,804 ₪ נכון לשנת 2020).
- לקופת גמל – יתרת החוב עבור כל עובד המבוטח בקופה, עד למקסימום פעמיים הסכום הבסיסי בקטגוריה מס' (3) (8,804 ₪ נכון לשנת 2020).
לסכומי הקרן שאושרו על ידי המפרק יתווספו, באישורו, הפרשי הצמדה מהיום שהופסקו יחסי עובד-מעסיק ועד ליום התשלום בפועל, ובתנאי שהסכום הכולל לא יעלה על מקסימום הגמלה ביום תשלום הגמלה.
תקרה לתשלום שכר עבודה ופיצויי פיטורים – התשלום יהיה החוב שאותו אישר המפרק אך לא יותר מהסכום הבסיסי כפול 13: 114,452 ₪ = 13x8,804.
תקרה לתשלום לקופות גמל – עד לסכום של 17,608 ₪ = 2x8,804.
זקיפת חובות
- שכר עבודה ופיצויי פיטורים – ס' 187(א) לחוק הביטוח הלאומי קובע, כי אם שכר עבודה ופיצויי פיטורים לעובד עלו על התקרה (114,452 ₪ נכון ל-2020), תינתן קדימות לזקיפת החוב בגין שכר עבודה, והיתרה תועבר לפיצויי הפיטורים.
- קופות גמל וקרנות השתלמות – ס' 187(ב) לחוק הביטוח הלאומי קובע, כי אם חוב המיועד לקופות גמל וקרנות השתלמות עלה על התקרה (17,608 ₪), תינתן הקדימות לפי הסדר להלן:
- ביטוח פנסיה מכוח הסכם קיבוצי.
- ביטוח פנסיה מכוח הסכם אחר.
- ביטוח בריאות.
- קופת תגמולים.
- כל מטרה אחרת (קרנות השתלמות וכו').
עוד מאמרים בנושא ביטוח לאומי…
זכויות מעסיקים – סקירה
מבוא במדינת ישראל, יחסי העבודה מוסדרים על ידי מערכת חקיקה מורכבת שמטרתה להגן על זכויות העובדים מצד אחד, ולהעניק למעסיקים את הכלים לנהל את עסקיהם
חוב בדמי ביטוח
הכספים שהביטוח הלאומי גובה כדמי ביטוח משמשים למימון תשלומי הקצבאות למבוטחים. לפיכך על הביטוח הלאומי לדאוג שתשלומי דמי הביטוח ישולמו במועד. מעסיקים שלא שילמו את דמי הביטוח
על פי החוק חלה על המעסיק חובת דיווח ותשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות עבור עובדיו.
על פי החוק חלה על המעסיק חובת דיווח ותשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות עבור עובדיו. אי-דיווח ואי-תשלום דמי הביטוח במועד החוקי יגרום לחיוב
תשלום פיצוי למעסיקים עבור הפרשות סוציאליות לקופות או קרנות
מאת: עורכת דין, מור פפיר כהן ביום 08.04.2024, אישרה ועדת העבודה והרווחה בכנסת תיקון לתקנות הביטוח הלאומי. עד לאותה העת, תקנות הביטוח הלאומי קבעו כי
זכויות עובדים ביטוח לאומי – חוברות הסברה
לתשומת לבך, המידע בעלונים מעודכן לתאריך ההוצאה של העלון .למידע העדכני ביותר, נא עיין/י באתר בקצבאות, ביטוח וגבייה וביישום הטבות למקבלי קצבאות במוסדות וארגונים . זכויות אזרחים ותיקים קובץ PDF להורדה
דמי פגיעה לנפגע עבודה
ביטוח נפגעי עבודה נועד לסייע למבוטחים שנפגעו בעבודה ולפצות אותם על אובדן הכנסתם בתקופה שלאחר הפגיעה, שבה נעשו בלתי כשירים לעבוד. לשם כך משלם להם הביטוח הלאומי דמי פגיעה לתקופה